Navbar sticky

petek, 11. september 2020

Serumi: Ali je dražje res boljše?


Debate o tem, ali je dražja kozmetika tudi boljša so mi vedno zanimive. Bi rekla da je naš možgan običajno že podzavestno naravnan na višje vrednotenje prestižnejših znamk, ki navadno omogočajo boljšo nakupovalno izkušnjo, estetsko dovršenost in večjo ekskluzivo. Ampak ali to velja tudi za neposredno kakovost? 

Na to vprašanje nimam enotnega odgovora, težko bi namreč kar tako generalno rekla, da je dražje vedno boljše ali cenejše vedno slabše. Kaj je sploh kakovost? Itak pa je kozmetična branža tako široka in kompleksna, da kar tako na splošno ne moremo govoriti. Ker imamo toliko različnih kriterijev, pa vsak pelje neko svojo logiko, ki je drugim morda čisto nerazumna. Da ponazorim s primerom.

Ker sem zelo občutljiva na vonjave, zraven pa še velik snob na lepe stekleničke je jasno, da na večino nizkocenovnih parfumov ne trznem, srce pa mi vedno ogrejejo Chaneli, Tom Fordi in nekatere nepoznane nišne dišave. Če bi prejela Zara parfum bi se od hudega najbrž zjokala, ampak to je pač osebna preferenca, ki me spremlja zaradi snobovskega nosu in želj po estetskih presežkih, ne pa splošnega dejstva, da so poceni parfumi "slabi". 

Dišavam se bom mogoče posvetila kdaj drugič, danes pa bi rada govorila o čisto drugih žaubah, ki jih potrebuje vsaka koža. Vlažilnih serumih. Ker sem jih v zadnjem času preizkusila kar nekaj in šele kasneje ugotovila, da obstaja med njimi enormen cenovni razpon. Pa ker se že dolgo nisem takole razpisala, primerjave pa imam izjemno rada. Dajmo torej danes kakšno reči o serumu Balea Aqua (3,29€), Miss Alice Hey Gorgeous (19,90€) in Chanel Bleu (91,90€). 

 

Najprej nam mora biti jasno, da na obraz ne nanašamo znamke, lepe flaške ali osebnosti, ki predstavlja obraz izdelka. Če bi bilo temu tako, bi takoj pogrnila Balea, saj je embalaža preprosta in nič kaj dih jemajoča, v marketinško prepoznavnost izdelka pa tudi ni bilo kaj veliko vloženega. Gre namreč za lastno blagovno znamko drogerijskega trgovca (Dm).

Pri negi imam drugačne kriterije kot pri dekorativi ali parfumih. Če pri slednjih poleg vsebine (torej vonja) cenim tudi izgled in podležem kakšnemu marketinškemu prijemu, sem pri negovalnih izdelkih do tega dela precej ravnodušna. Seveda mora biti flaška funkcionalna, s primernim doziranje in trpežno embalažo, ampak dlje od tega ne grem. Tu mi je bolj pomembna sama vsebina. Lepa flaška, znan obraz ki se mi za njo smeji in noro oglaševanje mi ne bodo nikoli odtehtali brezveznih sestavin ali slabega občutka na koži.

 

Kaj od dobrega seruma torej pričakujem?

Kvalitetne vlažilce, za katere vem, da mi ustrezajo. Hialuronska kislino, glicerin, po možnosti še kakšen antioksidant in rastlinski hidrolat. Dober občutek na koži. Da se serum lepo vpije, ne lepi ali svaljka pod ostalo nego in dekorativo, ki jo nanesem kasneje. Da mi kože ne masti ali povzroča nepravilnosti. Navlaženost in posledično sijoč, lepši videz kože ter preventivo staranju. 

 

In kaj je izkupiček omenjenih treh serumov? Gremo po vrsti.

Balea aqua serum (3, 29€) je čudovit serum za osnovno nego kože. Vsebuje hialuronsko kislino in glicerin. Občutek na koži je lahek, prijeten. Ne masti ali obteži. Nekaj že mora biti na njem, je da ga imam v rednem obtoku že kakšnih 7 let in se kljub obilici izdelkov ki jih prejemam v testiranje, še vedno vračam k njemu. Pogrešam kakšen antioksidant in dodaten element. Meni je dober osnovi serum za nezahtevno kožo, vreden svoje cene. O njem sem (pred davnimi 5 leti) že pisala tukaj

  

Miss Alice Hey Gorgeous (19,90€) sem zaljubljena, to je že moja peta flaška in vsekakor ne zadnja. Nabor sestavin je fantastičen, saj vsebuje rožno vodo, glicerin, pomirjujoč pantenol in meni ljubo hialuronsko kislino, poleg tega pa še PHA kisline. Nežnejšo obliko bolj poznanih AHA kislin, ki prav tako odstranjujejo odmrle celice s površine kože, vendar brez draženja do katerega lahko prihaja pri višjih koncentracijah AHA kislin. Embalaža je fantastična, saj kapalka omogoča enostavno in natančno doziranje. Že takoj po nanosu je koža prijetno navlažena, mehka in sijoča. Ker serum uporabljam že skoraj eno leto lahko povem, da so vidni tudi dolgoročni učinki. Koža je ob redni uporabi lepša, tekstura je izboljšana in takoj ko ga nekaj časa biksam z drugimi izdelki občutim, da mi nekaj manjka. Serum je odišavljen, a moji občutljivi koži ne povzroča iritacij. Podrobnejšo oceno seruma lahko najdeš tukaj

 


Chanel Blue serum (91.90€) je zame polom na celi črti. Žal mi je, da moram to napisati, ker sicer ljubim Chanel, a po izkušnji z omenjenim negovalnim produktom bi jim svetovala, da se držijo modne in parfumske branže po kateri so pridobili svoje ime in kakovost, skincare pa prepustijo strokovnjakom na tem področju. Marketing se sicer sliši fino, saj so okrog Blue seruma ustvarili zgodbo o "treh (kakopak) naravnih sestavinah zaradi katerih ljudje živijo do pozne starosti (zavijam z očmi)". Zeleni kavi iz Kostarike z veliko antioksidanti, oljčnim drevesom iz Sardinije, bogatim s polifenoli in mastiko iz Grčije, ki regenerira kožo". Bi rada, a žal ničesar od omenjenega nisem občutila na svoji koži. Že takoj me je zmotil močan vonj po alkoholu, ki je na INCI  na nezavidljivem drugem mestu. Sledi mu silikon, niacinamid, rastlinska olja, parfum ... Nič posebej navdihujočega. Na koži ne deluje posebno vlažilno, moti me lepljiv občutek in močna parfumiranost. Za občutljivce tole ne bo. Embalaže je tipično chanelovska. Minimalistična, težka, kompaktna. Lepa, a žal sem imela tukaj druge prioritete zato me Blue s povprečnimi sestavinami in absurdno ceno ni prepričal

Balea aqua je dober vlažilni serum za nezahtevno uporabo. Kljub temu da gre za generično znamko trgovske verige, sta me njegov enostaven, a še vedno smiseln nabor sestavin in sama učinkovitost prepričala, sploh pa je razmerje med ceno in kakovostjo fantastično. Sicer je v zadnjem času nekoliko bolj na stranskem tiru, ker svojo kožo raje razvajam s kompleksnejšo sestavo,vseeno pa je vedno na rezervi. Pri Chanelu mi je všeč le embalaža, s katero si kaj veliko ne morem pomagati. Serum je sestavinsko največ povprečen, pušča zoprn film na obrazu in po njegovi uporabi nisem opazila nikakršnega učinka. 


Moj nesporen favorit je torej Miss Alice Hey Gorgeous. Kompleksen, kvaliteten z opaznim učinkom in razumno ceno. Za piko na i pa še lep!

 

Pozdravček,


 


Ni komentarjev :

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...