Navbar sticky

torek, 01. maj 2018

Brezpogojna ljubezen


Verjamem da obstaja do otrok. Vem pa tudi, da obstaja do naših kosmatinčkov.  Živ dokaz za to sva z mojim malim Galom. Najin odnos je res nekaj posebnega in delno sem zanj odgovorna sama. Že ko sem ga kupila, sem se zavedala, da je zelo poseben kuža. Čeprav so bili na voljo tudi drugi mladički, sem si izbrala njega. Bil je tako nebogljen, tako neroden, izobčen. Medtem ko so se drugi psički odlično znašli, se je on štorasto kobacal nekje sam zase. Mamica ga ni marala in je vanj renčala, bratci so ga grizli. Zasmilil se mi je in takoj ko sem ga videla sem vedela, da se bova odlično ujela. Gal je najbolj zvest in vdan kuža, kar si lahko predstavljam ter kljub zelo posebnemu karakterju neproblematičen. Miren, tih, priročen. Skupaj greva v trgovino, k frizerju, na trepalnice. Kdaj celo na fax. O kakšnem samostojnem tuširanju ali obisku stranišča lahko seveda zdaj samo sanjam - ko se jaz premaknem, se premakne tudi on. Vedno v isto smer!

Ima me izjemno rad in prav tako jaz njega. Vso ljubezen, ki bi jo lahko razdelil še na ostale člane družine ali pasje kosmatince, je usmeril vame. Kar je po eno strani prednost in po drugi slabost. Ta se pokaže predvsem, ko želim kam sama, ali ko bi ga rada dala v varstvo. To z Galom preprosto ne gre, saj ljudem in živalim niti najmanj ne zaupa in bi bil najraje ves čas prilepljen name, kar pa ni mogoče vedno. 


Za koga je čivava primerna?

Gal ni moja prva čivava, pred leti sem že imela čivavkota Jakoba, zato o tej pasmi vem že marsikaj. Tako kot za vsakega drugega psa, morate tudi za čivavo imeti zadostno mero časa, potrpežljivosti, ljubezni, pa tudi financ. Čivava je najmanjši pes na svetu in v odrasli dobi doseže med 1.5 - 3kg. Gal je ravno nekje vmes in tehta slaba dva kilograma. Čivava je primerna za ljubitelje majhnih kužkov, ki bodo vdani gospodarju. Na lastnika se brezpogojno naveže in zahteva veliko pozornosti. Super je za majhna stanovanja, saj ne potrebuje veliko prostora. Ne prinaša veliko stroškov, saj izjemno malo poje, pa tudi ostala nega je nezahtevna. Situacija se obrne, če se pojavijo zdravstvene težave. In ko imaš enkrat domačo žival, moraš seveda računati tudi na to in vzeti v zakup. Čeprav so čivave načeloma zelo zdravi psi z najdaljšo življensko dobo (tudi 17 let in več), je Gal ravno pred kratkim dobil okužbo in potreboval temeljito oskrbo. Na veterinarski kliniki je preživel dva dni in v tem času šel čez različne preiskave, ultrazvok, infuzije, zdravila. Da pes v primeru zapletov res ni poceni šport sem ponovno ozavestla ob izdanem računu, ki je znašal več kot 300€! Sam strošek nakupa čivave pa pride nekje do tisoč evrov. Če potegnem računico, res nanese kar precej. Vseeno bi se v prihodnosti ponovno odločila za to pasmo in jo prav tako priporočala vsem, ki si želijo novo kosmato ljubezen. Morda je vprašanje le pri majhnih otrocih. Če jih naučite da so dovolj pazljivi, mislim da ne bi smelo biti problemov. Čivava je majhen in krhek kuža, zato mora biti rokovanje z njim previdno in nežno.

Mit o jezni čivavi?! 

Deloma drži. Čivave znajo bit zoprne, to je dejstvo. Ampak prav tako so lahko sitnobe tudi pinči, labradorci ali mešančki. Mislim da čivava v svojem temperamentu izstopa zaradi svoje majhnosti. Enostavno se ne more braniti drugače, kot da pokaže zobe in tako zavzame obrambni položaj. Tudi Gal se ga poslužuje, ko mu ljudje ne dajo miru. Nikoli sam od sebe ne laja ali se repenči, pokaže pa zobe, ko mu ljudje ne dajo miru. In nekako mu tega niti ne zamerim, saj se nekaterim enostavno drugače res ne da razložiti da tudi pes potrebuje čas zase, da ne marajo vsi kužki dotikov in da Gal nedvomno ne bo vesel ob stegovanju tac v njegovo torbo. To zna tudi precej jasno in glasno povedati, hehe. 

Gala ne bi zamenjala za nič na svetu in kljub njegovim posebnostim je najboljši kuža, kar bi si ga kdajkoli lahko želela, čivava pa pasma, na katero bom vedno prisegala! 💟


Bluza: Springfield
Jakna: Zara
Jeans: Zara
Obutev: Rucoline
Uhani: Maluni

Šminka: The Body Shop (Tokyo Lotus)
Lak: Loreal 114 (Nude Demoiselle)

Fotograf: Luka Tozon2 komentarja :

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Lepo si napisala <3

Vsekakor obstaja do živali, sploh ni govora o tem. <3

Lakci so top - ti pa itak, lepa kot vedno <3

Karamela_39 pravi ...

Kakšen lep opis pasme. Meni so čivave zelo všeč ne zdijo pa se mi primerne za družine z majhnimi otroki. Pa mislim da jih ima veliko težave z zobmi.

Objava komentarja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...