Navbar sticky

ponedeljek, 13. november 2017

Zrcalce, zrcalce, na steni povej...

Zadnjič sem gledala serijo Sex v mestu. Saj veste, kultna serija in večna babja klasika. O ženskah, njihovih težavah, iskanju ljubezni, lepoti. Življenju! Prvič sem (že stokrat predvajano) serijo gledala z drugačnimi očmi. Nekaj me je presenetilo in mi ni šlo v račun, pa še sama nisem vedela kaj. Gledala sem obraze, opazovala glavne igralke, štiri karizmatične in samosvoje punce. Samantha, Charlotte, Miranda in seveda Carrie. Vse tako različne in lepe, vsaka na svoj način. Carrie z nagajivimi kodrčki, Miranda z vedno popolnim kostimom, Charlotte z lepo počesanimi lasmi in Samantha... no, ona je pač Samantha! Naličene, a vendar tako naravne, iskrene in lepe.
Charlotte s prav nič (po)polnimi ustnicami, Carrie z rahlo ukrivljenim nosom in kratko pristriženimi nohti, Miranda s kratko frizuro in Samantha s tankimi in za današnje standarde nedodelanimi obrvmi.  

Miranda, Charlotte, Samantha in Carrie... Bi danes sploh še preživele?

Vsakič, ko jih gledam, me pritegne njihova samozavest, spontanost in naravna lepota, ki jo vsaka izraža na svoj unikaten način.
Pa smo spet pri naravnem. Kaj je sploh naravno? Živo roza tekoča šminka in nalakirani nohti? Bi mi kdo posmehljivo očital in zavijal z očmi, ker se ravno glasim na to temo. Nikakor, vem! Mislim, da ni potrebno, da v smeti zmečemo vsa ličila in ostale potrebščine, s katerim krasimo naše obraze. Potreben pa je premislek in zdrava mera razuma. Bomo podlegle prav vsakemu trendu in ga kovale v zvezde?


Nekaj dni nazaj sem prebirala žensko lepotno revijo, ki mi je ponujala vse možne nasvete. Kako pravilno negovati svoj obraz, kako končno ujeti gospoda pravega in kako se znebiti tistih 5 odvečnih kilogramov. Tipična revija, nič nevidenega ali dramatičnega. V nadaljevanju so sledile slike popolnih žensk. Top modelov, igralk in Insta-bejb. Z ogromnimi ustnicami, zaobljeno zadnjico in popolno kožo. Por pač ti ljudje nimajo.  
Ideali lepote so se vsekakor spremenili. Od brezpogojnega barvnega ujemanja čevlji-pas-torbica, natupiranega paža, temno obrobljenih ustnic in francoske manikure smo prešle na nekaj novega. Boljšega, lepšega? Ali samo drugačnega? Ter za kakšno ceno, se v nadaljevanju sprašujem... S polnili izpopolnjene račka ustnice, ki komaj še spominjajo na prvotno anatomsko obliko in proporce. Stiletto gelirane nohte v kombinaciji z lasnimi podaljški, podaljšanimi trepalnicami, permanentnimi obrvmi in snežno belimi zobki. Ti se odlično ujemajo z štrlečo ritko in popolnim ramenskim obročem, za katerega garamo dvakrat na teden. Štirikrat, če smo res pridne!

In ker trud ne sme biti neopažen, hitro škljocnemo fotko ali dve iz telovadnice. Saj veste, za podporo in opozorilo, da je za svoje izklesano telo pač treba garati! Nato jo previdno obdelamo v dveh zastonjskih in treh plačljivih foto programih, obrežemo ter končno objavimo. Če zraven dodamo še quote z novo, ravno odkrito življensko modrostjo, pa smo sploh zmagale!

 -  Kaj misliš, da bi rekla Carrie, če bi iz serije pogledala v prihodnost?

Se naslednji dan še malo našobimo, vključimo Ring light in v človeško vprašljivi pozi posnamemo selfie, ki sledilcem odkrije nove perspektive naše lepote. Punci, ki se zanima po odtenku šminke ponosno, že skoraj zmagoslavno odgovorimo da je to 23-Nude iz nove kolekcije. A zraven pozabimo omeniti, da gre dramatičnost in (povprečnemu dekletu) nedosegljv ideal pripisati inekcijskemu polnilu hialuronske kisline, ki ga pri svojem lepotnem kirurgu trikrat letno obnavljamo, šminka pa ima s polnostjo in volumnom bolj malo opraviti.

Kolikšna je cena za to? Je ta res samo materialne narave ali sega globlje? Ali taki ideali prinašajo zadovoljstvo in zakaj jim pravzaprav sledimo? 

Pa da ne bo moja litanija izgledala kot splošna kritika, od katere se sama izoliram in vas samozavestno poučujem... Umetne trepalnice? - Kriva! Ali sem ter tja posnemam kakšen Insta trend? - Tudi! Novodobno stanje je preželo prav vse. Rade bi bile lepe in zadovoljne s svojim izgledom. Ker ga mediji in celotna družba krojijo po svoje, je ta pač tak, skladen s svojo podobo. Ljudje smo vedno ogledalo družbe in stava na popolno avtentičnost in brezmejno svobodo je iluzija, ki (žal) ne obstaja. Na tej točki vam življenja ne bom dodatno grenila s kantovskimi in drugimi družbeno-teoretskimi filozofskimi predpostavkami, ob katerih sem zadnja tri leta preživljala dneve (in pogosto tudi noči). Nismo imuni na družbeno delovanje, hipne trende in ideale, ki nam jih potrošniška družba predstavlja.

Ali je torej edina možnost, da se jim prepustimo in plujemo v toku z njimi? NE! Imamo svojo glavo in lastno pamet! In ti nista sami sebi namen - smiselno ju je uporabljati! Se zoperstaviti izkrivljenim podobam in krojiti svoj svet. 


3 komentarji :

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Lepo, da si to izpostavila :)

Se premalo govori o tem, itak ...

Šminkar'ca pravi ...

Bravo. Dobro napisano! Problem je ker so vse te Insta Bejbe na koncu enake, sploh ne veš več katero gledaš...
BTW. Tudi sama sem neizmerna fanica Sex and the city <3.

Anna. pravi ...

Dober si tole spisala Eva. In super primerjava s SATC. One so res klasične lepotice.

Objava komentarja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...