Navbar sticky

ponedeljek, 27. november 2017

5 nasvetov za uspešno učenje

Učenje, izpiti, stres, kolokviji... Od lepotnih tem se danes selim k malo bolj življenjskim, ki trenutno predstavljajo moj vsakdan, prav tako pa so verjetno tudi realnost marsikatere izmed vas. Namesto iskanja popolnega odtenka pudra mrzlično brskam po Cobissu in iščem knjige, fensi-šmensi oblekice in petke pa so zamenjale udobne trenirke. 

Šolo imam rada in sem bila v njej vedno uspešna. V vseh teh letih sem razvila kar nekaj strategij, ki mi pomagajo pri produktivnosti in šolski uspešnosti.
Da se objava ne bo brala kot napisan učbenik, pa ti v naslednjih petih točkah predstavljam samo tiste metode, ki funkcionirajo zame in mi trenutno lajšajo študijska leta.

 Gal me seveda spremlja na vsakem koraku - tudi pri učenju!

1. Organizacija 
Še preden se lotim učenja, naredim seznam obvezne literature, ki jo nameravam osvojiti. Nato preverim koliko strani moram predelati ter za kakšen tip snovi gre. Študiranje angleških člankov mi vsekakor vzame več časa kot učenje po naših avtorjih in to že na začetku upoštevam. Vedno preštejem koliko strani bom morala predelati in si snov smiselno razdelim po dnevih. Tako se izognem optimističnim visokoletečim željam, da bom za predelavo 300 strani imela dovolj...  dva dni? Ja-pa-jade, niti romana mi ne bi uspelo prebrat, kaj šele kvalitetno naštudirati celotnega gradiva. Ne maram se precenjevati ali delati stvari na pol.  Če me čas prehiti, pač računam na naslednji rok in ne hodim na izpite samo "da-probam". Ali se dobro naučim ali pa se udeležim naslednjega roka. Raznim "samo en dan sem se učila", ki pogosto odmevajo po hodnikih težko verjamem in si mislim, da se sošolka malo heca ali pa stavi na kakšen nedovoljen pripomoček. Kvaliteten študij pač zahteva čas.


2. Motivacija 
Ni vedno lahko. Obstajajo teme in predmeti, ki se jih z veseljem lotim in katerih učenje mi ne predstavlja nobenega stresa in potem so tukaj tisti, ki so mi naravnost odvratni. Ob učenju statistike in metodologije se mi je obračal želodec in lile solze, pa je vendar uspelo! Tukaj se še posebno rada opomnim na svoje cilje. Ti vsekakor ne predstavljajo učenja v poletnih mesecih in dolgo odlašanje neizogibnega, kar mi je zadosten motivator, da si za težje predmete vzamem več časa in  prosim za pomoč in dodatno razlago prijateljico ali profesorja. Zoprnih zadev se najraje rešim čim prej ter uživam v zasluženih počitnicah. 

3. Prevzemi odgovornost
"Ja samo ta učitelj me ima pa res na piki" je stavek, ki bi ga vsi morali pustiti v osnovni šoli ali še boljše - vanj sploh nikoli verjeti. Za svoje (ne)uspehe smo odgovorni sami, čeprav si je to kdaj težko priznati in je lažje kriviti druge - od zlobnih profesorjev, krivičnega sistema do vesolja in celotne galaksije. Ne verjamem, da je cilj katerega profesorja, da bi nam namerno grenil življenje in na podlagi osebnih značilnosti ocenjeval znanje. Meni se še ni zgodilo, niti tega nisem nikoli opazila pri drugih, četudi so bili v to tako sveto prepričani. 
Verjamem, da lahko pride do kakšnega nesoglasja, vendar ga sama najraje rešujem tako, da se udeležim konzultacij in osebno uredim zadevo. Profesorji ne grizejo in so tam zato, da nam pomagajo.

Zanimivost 1: vedno se učim v postelji in še nikoli se nisem doma učila za pisalno mizo, saj mi je neudobno in postanem živčna! Stvar funkcionira - čeprav me kdaj zbudi zbadanje izgubljenega markerja ali  kemičnega svinčnika. 
Zanimivost 2: Učim se lahko tudi 12 ur na dan, ne maram pa sprotnega dela  in pisanja seminarskih nalog -  te so po mojem mnenju popolnoma nesmiselne!

4. Povezovanje
Nemogoče je, da bi vse obvladala sama. Če mi snov ni jasna, prosim za pomoč prijateljico. Če je knjiga že izposojena, si jo kopiram od kolegov in pred izpitom skupaj ponavljamo ter razlagamo nejasnosti. 
Ni mi težko prositi za pomoč in marsikatero obveznost sem veliko boljše izpeljala prav zaradi pomoči drugih. Seveda uslugo rada tudi vrnem. Ne posojam pa svojih zapiskov. Zakaj? Ker si z njimi absolutno nihče ne more pomagati! Organizacija ni moja vrlina in se moram na tem področju zavestno truditi. Izgubljam liste, delam ušesa in zelo grdo pišem - pa sem uporabila še milo besedo!

5. Nagrada
Učenje je naporno mentalno delo, ki je lahko veliko bolj obremenjujoče od fizičnega. Za vložen trud in dosežene uspehe se rada nagradim. Roza šminka iz nove kolekcije? Super! Obisk savne in jacuzzija? Še boljše!Kako pa se učenja lotiš ti?
Si kakšno točko deliva in ali imaš še kakšen uporaben nasvet?

Študijski pozdravček, 

5 komentarjev :

Aida pravi ...

Meni nikoli ni bil problem posodit zapiskov, ampak so si večinoma vsi premislili, ko so jih videli :D zame so delovali miselni vzorci - tako sem si delala povzetke člankov, skript, tudi predavanja (in powerpointe s predavanj) sem si naredila v obliki miselnega vzorca. Vizualno bitje, kaj češ :D

Anonimni pravi ...

Right away I am going to do my breakfast, afterward having my breakfast coming over again to read more news.

Anonimni pravi ...

Hello there I am so delighted I found your blog page,
I really found you by accident, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just
like to say kudos for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don't
have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it and
also added your RSS feeds, so when I have time I
will be back to read a great deal more, Please do keep up the superb job.

Anonimni pravi ...

This website was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something that helped me.
Thanks a lot!

Anonimni pravi ...

I always spent my half an hour to read this website's articles or reviews
daily along with a cup of coffee.

Objava komentarja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...