Navbar sticky

sreda, 11. oktober 2017

NAKED paleta: kupiti original ali ponaredek?

Zadnjič sem zasledila, da so Urban Decay NAKED najbolj prodajane palete vseh časov. Lastim si jo tudi sama, čeprav sem pred tem leta uporabljala njen duplikat. Teh ni malo, saj ponaredek slavnih palet ponuja marsikatera znamka. Danes bom opisala lastnosti ene in druge in vam morda pomagala pri odločitvi in odgovoru na pogosto zastavljeno vprašanje: "Kupiti original ali ponaredek?"
 

Generični kopiji slavne Naked palete sta verjetno moji največkrat uporabljeni ličili vseh časov - glede na pričujočo fotografijo mi verjetno verjamete, kaj ne? :)

Še vedno vem, kdaj sem ju kupila. Spomini segajo v čas začetka srednje šole  (torej skoraj 10 let nazaj), ko me je svet lepotnih produktov popolnoma obsedel. Vsako novo kolekcijo sem poznala na pamet, lahko bi recitirala izbor pudrov za suho/mastno/aknasto/vstavi-poljubno kožo in veliko svojega prostega časa namenila raziskovanju lepotil in pisanju wish-liste. Ta je tudi sicer navadno ostala le na papirju. 

Za priznane znamke je seveda potrebno odšteti veliko denarja, kar mi je predstavljalo precejšnji problem. O Chanel parfumih, MAC šminkah in Urban Decay paletkah sem tako lahko samo sanjala. Zadovoljila sem se z Avon dišavami in She dekorativo ter občasno z Max Factor (oranžnim) pudrom ali Art Deco maskaro, za katera sem skrbno varčevala. 

Pred desetimi leti je bilo izbire neprimerljivo manj kot danes in je bil prepad med dražjimi in cenejšimi ličili ter kvaliteto veliko večji. Catrice, Trend it up, Essence in podobnih znamk, ki danes ponujajo solidno kvaliteto za zelo ugodno ceno, takrat pri nas pač ni bilo. 

Zato sem se začela spogledovati s spletnim nakupovanjem in enega mojih prvih nakupov sta predstavljali paletki Undressed in Undress me too angleške znamke Makeup Acadamy. Gre seveda za ponaredka palet Urban Decay Naked 1 in Naked 2. 


Ko sem pregledala vse tuje bloge z različnimi primerjavami in swatchi, sem se odločila za nakup. Mnoge lepotne gurujke so z navdušenjem opisovale teksturo, mazljivost in barvni izbor senčk in tako sem komaj čakala, da moja pošiljka iz Velike Britanije končno prispe.

In tako sta MUA paletki postali moja najljubša lepotna razvada. Ko pogledam nazaj, me veseli, da je bilo tako. Vsekakor so za srednješolska leta nevtralni odtenki zemeljskih tonov boljša izbira od (takrat tudi zelo popularnih) udarnih vijoličnih barv, po možnosti v kombinacijo z zeleno občrtano spodnjo linijo. Oh, spomini! 

Verjetno vam je do sedaj že jasno, da to ne bo klasična ocena ali primerjava. Fotografij posameznih odtenkov tukaj ne boste našle, saj jih je splet poln in se mi take objave pravzaprav niti ne ljubi pripraviti.

Končno po tapravo stvar...

Dve leti nazaj sem se odpravila v Trst (klik) in zavila v Sephoro. Že vnaprej sem se odločila, da končno kupim pravo Naked 1 paleto in preizkusim, ali je boljša/drugačna/vredna svoje visoke cene.


Primerjava...

Kar se tiče odtenkov, sta MUA in UD skoraj identični. Zelo podobni so tudi formula, nanos in zabrisovanje. Pigmentacija določenih odtenkov je pri Urban Decay res nekoliko boljša, vendar tudi tu ni bistvene razlike. Še največjo razliko predstavlja sama embalaža. MUA se z enostavno in hitro lomljivo plastiko cenenega videza pač ne more primerjati z žametno in vzdržljivo UD.

Ker je paleto skoraj nemogoče porabiti (če se dokopljem do dna, to štejem že za velik uspeh) in jo lahko uporabljamo več let, menim, da je embalaža pomembna in pri originalu seveda veliko bolj dodelana. Pri UD je priložen tudi čopič porazne kvalitete, zato paleti tega ne štejem v plus. MUA vsebuje 10 gramov, UD pa 15 gramov senčil. Cena prve je 60 €, druge pa 5 €. Glavni faktor so seveda sama senčila, ki so po mojem mnenju primerljive kvalitete


Original ali ponaredek torej?

Odvisno. Zaradi samih senčil se 12 x višje cene vsekakor ne izplača odšteti, saj lahko z obema paletama dosežemo praktično enak videz. Če ste strastne zbirateljice in oboževalke znamke, vam verjetno bolj diši Urban Decay in vas popolnoma razumem. Čeprav sem bila z generično znamko popolnoma zadovoljna, me je preprostno "matral-firbec" in sem na vsak način želela na lastni koži preizkusiti tudi original. Če vam finančno stanje omogoča takšne nakupe, vam nakup Urban Decay palete vsekakor priporočam. Ne boste pa popolnoma nič na slabšem tudi, če kupite generično znamko. Sem živi dokaz 😉

3 komentarji :

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Ja, vsekakor se najdejo dobri duplikati :)

Čeprav ja, je čisto drugače uporabljati original ker je že na pogled lepa in tako velika - mene je velikost najbolj presenetila ko sem jo videla v živo :)

Nina - GlowToGo.eu Blog pravi ...

Super objava. <3 Včasih kakšni ponaredki zares presenetijo. Je pa največji problem originalov ravno vizualnost, ki tako zelo pritegne, da vsaj mene velikokrat premami.

Anna. pravi ...

Jaz imam Naked na WL od kar je prišla ven. Ampak nikakor ne morem opravičit take cene. :) Imam pa njene dvojnike s katerimi sem čisto zadovoljna.

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...