Navbar sticky

ponedeljek, 18. september 2017

V Hofer po pajkice, tonik in riževo mleko?


Ste že slišale za novo kolekcijo Heidi Klum v sodelovanju z Lidlom? Zagotovo. Prebrale kolumno spletne revije Etiketa? Mogoče. 

Zame stvar ni črno-bela. Čeprav ravno teme vplivnežev, sodelovanj, transparentnosti in denarja v zadnjem času ostajajo najbolj pereča tema, o kateri smo se začeli vsi skupaj bolj odkrito pogovarjati, menim da avtorica prispevka na tem področju ni odkrila tople vode in je vse skupaj bolj kot ne "hejt"(modnim) blogerkam. Nekaj iztočnic je sicer na mestu, ki vso težo izgubijo z izjavami kot je recimo "ne bom nosila tigerčka, da me kdo slučajno ne zamenja za modno blogerko". Moti me pljuvanje. Nič ni dobro, VSE je slabo. Blogerke smo vse po vrsti "....." 
Vem, da se tudi sama z občasnimi malo bolj kontroverznimi objavami sprehajam po robu, za nekatere pa mejo že zdavnaj prečkam. Čeprav sem kritična, se trudim izogibati posploševanju, žaljenju in metanju vseh v isti koš.

Omenjeno kolumno sem včeraj na svojem Facebook profilu celo delila. Do neke mere se z njo strinjam, čeprav sem ob mnogokaterem stavku glasno zavzdihnila in zavila z očmi. "Rumena spletna revija je končno objavila nekaj samosvojega in unikatnega, dajmo to podpret", sem si rekla. Potem pa sem z grozno ugotovila, da vsi Etiketini članki niso tako kratki in sem bila pri svojem branju enostavno površna in spregledala ves preostali tekst, ki se nadaljuje pod sliko nasmejane Heidi. 
Zakaj avtorica objave vso krivdo za nastalo situacijo (ki res ni najboljša) vali ravno na "prvo in drugorazredne  blogerke, ki ustvarjajo cenene modne kombinacije"? 
In zakaj cenene? 
Smo me odgovorne za to, da si človek v zadnjih dveh mesecih ne more v miru pogledati niti enega youtube posnetka, saj se Heidi iz Lidla pojavi ravno vsakih nekaj minut in nas vabi v veleblagovnico po trendi obleko?
Smo me komu naročile, da vrti oglas na vseh možnih reklamnih panojih, televiziji in verjetno še čem?

Ne bi rekla. Ja, vsiljivo reklamiranje moti tudi mene, ampak za to smo še najmanj odgovorne blogerke. Lidl se udarnega oglaševanja očitno zna lotiti in je vanj investiral mastne denarce. Da nam ves pomp že preseda, jih pač ne zanima. Namen je jasen in oglaševanje je zadostilo svojemu namenu, saj je kolekcija pošla že v zgodnjih jutranjih urah.

Pa kaj potem, če je eden od obveščevalnih kanalov tudi blogerski? Zakaj se meša jabolka in hruške? Odkrite teme o blogerskemu svetu pozdravljam, a ne če so tako nesmiselno povezane, brez repa in glave.

Saj veste, da Viva la Vida Katjo (klik) spremljam že zelo dolgo. Ker je posebna, iskrena, zanimiva... In me njeno sodelovanje z Lidlom prav nič ne moti. Nasprotno, privoščim ji ga! Ker ga zna predstaviti na unikaten način, niti malo posiljevalski in ker verjetno ne obstaja blogerke, ki bi tigrasti (Brigita, v resnici je leopardji) vzorec tako ponosno in dobro nosila.

Zakaj bi torej blogerke, ki so sodelovanje sprejele, nosile očitke in celotno odgovornost za to, da smo vsi skupaj počasi že malo siti skakajoče Heidi? 

Najlažje je z zanimivo besedno igro in navajanjem neresničnih dejstev bremeniti zadnjega v celotni verigi.
Vem, zgoraj opisano je bolj kot ne otročja kregarija in bi jo mogoče lahko tudi izpustila. 
V celotni zadevi me je najbolj pogrela izjava o nezaslišanosti kupovanja tigrastega (leopardjega, Brigita!) plašča vzporedno s "pariško salamo, kefirjem in žemljico iz samopostrežne pekarne" in zato sem se objave pravzaprav lotila (in spet malo odjadrala).

Taka grem navadno po nakupih. V Hoferjevih pajkicah, nenaličena. Ne kupim sicer pariške salame, z veseljem pa preverim kolekcijo oblačil in zraven kupim še tonik in riževo mleko. Nezaslišano, ane?

Kot večina naših veletrgovcev se je tudi Lidl odločil za uspešno kampanijo v kateri lahko modne kose kupimo v sicer običajni trgovini z živili. Pa kaj potem? Kaj je tukaj spornega?
Tudi jaz imam  pohodne čevlje iz Hoferja, ki so zdržale prav vsako gorsko avanturo in me niso pustile na cedilu. Bi se morala počutiti kaj slabše, ker nisem zavila v Alpino, ampak sem (še vedno kvalitetno) obutev našla po konkurenčni ceni? Ker kdaj nosim Kenzo obleko z Dior šminko, spet drugič H&M pajac in Essence gloss?
Mislim, da ne. Kot že veste, zagovarjam pametne nakupe. Krema za telo iz Eurospina (klik) in tonik iz Hoferja (klik) me ne naredita čisto nič manjvredno, ampak meni osebno pomenita samo, da pametno gospodarim s svojim denarjem in ga cenim, berem sestavine in deklaracije ter tako za manj denarja pogosto dobim zelo veliko. Zato mislim, da nikakor ni potrebna nobena zadrega, če kdaj pa kdaj kupujemo kruh in obleko v isti trgovini!


Del, v katerem Brigita piše o problematiki kupovanja sledilcev, nepristnosti in netransparentnosti  podpišem. Izmišljene honorarje in očitke, da so VSI blogi in instagram profili postali neverodostojni spletni oglaševalski panoji z omejenim dosegom pa pač ne. Blogerska scena se razvija in krepi, to je dejstvo. S premišljenimi objavami in iskrenostjo do bralcev je naš doseg ogromen in prinaša marsikatero pozitivno spremembo. Klasična oglaševalska konkurenca pa se bo s tem počasi morala sprijaznimi.

2 komentarja :

Low Maintenance Beauty pravi ...

Eva, popolnoma se strinjam s tabo. Tudi sama z veseljem na policah naših drogerij in tudi "diskontnih" trgovin najdem izdelke, ki so enako dobri, če ne še boljši od tistih, ki jih lahko po navitih cenah kupim v Sephori. Če deluje, deluje. In blogerke smo po mojem mnenju tukaj tudi zato, da predstavimo, kaj je dobra vrednost za denar.

Popolnoma se strinjam s tvojim zapisom in mislim, da je Brigita tokrat resnično brcnila v temo.

Julija pravi ...

Tudi mene prav nič ne moti, če kupim riževo mleko in teniske v enaki trgovini. Imam kar nekaj stvari iz Hoferja,pa so res super kvalitete. Kar pa se tiče Lidla in Heidi Klum kolekcije... meni osebno je leopardji vzorec že tako mimo in mi osebno ni všeč, zato mi je celotna kampanja lets wow mimo... tudi z nadležnimi oglasi, ko si želim na youtube ogledat kakšen video. Se pa strinjam, blogerke,ki so sodelovanje sprejele niso pri tem nič krive, vsaka pa tudi oblačila drugače skombinira. Jaz osebno verjetno iz kolekcije ne bi kupila niti ene stvari, pa ne zato, ker je Lidl... ampak,ker mi preprosto ni všeč :).

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...