Navbar sticky

ponedeljek, 21. avgust 2017

Vse o frizerjih


Zagotovo iz vaše strani največ vprašanj dobim o mojih laseh. Kako si jih negujem, katere izdelke in katere barve uporabljam… Za lase rada skrbim in imam to področje kar dobro naštudirano. Zato bom v prihodnjih tednih napisala nekaj objav, v katerih bom razkrila katere izdelke uporabljam in katerih principov se držim. Ker sem ravno sveže pobarvana od frizerja, pa sem se odločila, da bo prva v seriji objav prav na temo frizerjev…

Za lepe lase je seveda pomembno, komu jih zaupate. Vse frizerke žal niso najboljše oziroma imajo področje, ki jim je najbolj všeč in ga obvladajo, pa je nekompatibilno s potrebami vaših las. Pri frizerki, ki je znana po odbitih kratkih frizurah in odštekanih barvah nimam jaz kaj iskati, medtem ko bo punci s takimi željami prav taka frizerka najboljša in ji klasične metode striženja in barvanja (ki se jih sama poslužujem) ne bodo všeč. Ne pravim, da je omenjeno nujno izključujoče in je seveda možno najti tudi frizerje, ki se izobražujejo na vseh področjih in ne favorizirajo samo določenih tehnik. Vseeno pa se prej dobro pozanimajte. 


Všeč mi je tudi, da je frizerka prijazna in se z njo ujamem. S tem ne mislim, da me non stop hvali ali sprašuje po celotni življenjski zgodovini, nujen kriterij pa mi je osnovni bonton. Res me ne zanima, kaj je Jožica rekla o Francki, niti kako je frizerka iz sosednje ulice totalno zafurala stranko ali ji preveč računala. Opravljanja ne prenašam dobro. Pri frizerju si želim pozitivno vzdušje, saj se pridem tja sprostiti in salona ne želim zapustiti z bolj polno in zafrustrirano glavo kot, ko sem tja prišla. Želim pa dobro opravljeno delo. Da se prej posvetujeva o mojih željah in poiščeva način, da se uresničijo. 

Ker sem v prejšnjih letih zamenjala že kar nekaj frizerk, sem ugotovila, da so si med seboj zelo različne in zagovarjajo različne postopke, izdelke ter se držijo zelo različnih filozofij pri negi las.
Nekatere vam bodo svetovale, da lase redno negujete z olji, druge so mnenja, da so v negi nepotrebna in lasem celo škodijo. Ena vam bo svetovala, da investirate v drage šampone in balzame, druga vam bo rekla, da popolnoma zadostuje koprivin šampon iz Mercatorja. Prva vam bo rekla, da je pravilna tehnika za doseganje volumen frizure uporaba fen krtače, druga vam bo lase navila na velike navijalke, postavila pod haubo in  kasneje natupirala. Naštevala bi lahko skoraj v nedogled.
Dejstvo je, da ne obstaja enotna znanost o laseh in imajo tudi frizerke različna mnenja in izkušnje, med katerimi so si nekatera tudi precej nasprotujoča. Na vas je, da z zdravo mero razuma izberete tista, ki ustrezajo za vaš tip las, saj jih nenazadnje ve najbolje poznate. Če bi se sama recimo držala nasveta, naj na laseh ne uporabljam nobenih serumov in olj, bi lahko po svetu hodila kar z dredi :)

Pozanimajte se, katero lasno kozmetiko v salonu uporabljajo. V zadnjem času je na tržiču kar nekaj novih (profesionalnih) znamk, vendar sama na svojih laseh želim preverjene. Ne pravim, da niso dobre, vendar jih ne poznam in na svojih laseh ne želim eksperimentirati, sploh glede na to, da točno vem, kaj mojih lasem ustreza. Ne bom padla v nezavest, če uporablja šampon ali balzam kakše meni nepoznane znamke, striktna pa sem pri barvah (to je glavni razlog, da k frizerju sploh hodim). Zadovoljna sem s profesionalnimi barvami Subrina, Keune in Schwarzkopf. Rjavi odtenki omenjenih barv so lepi, obstojni in nežni. 


Pri tem kako je barva nežna oziroma agresivna do las in lasišča pa ima poleg barve ključno vlogo tudi razvijalec ali hidrogen. Obstaja v 3% do 12% intenzivnosti. Manj je za lase in lasišče seveda bolje.
Pred leti, ko sem se barvala na blond, smo želeno barvo lahko dosegli samo z 9% razvijalcem, saj sem imela zelo temno osnovo in blažji hidrogen ne bi prinesel želenega odtenka. Zraven je prišla tudi cena, ki sem jo morala plačati. Pa ne samo finančna, saj so bile tako korenite spremembe pri profesionalnem koloristu pač drage (vsak mesec med 70€ - 130€), ampak je svoje posledice utrpelo tudi lasišče. Med nanašanjem barve me je peklo, solzile so se mi oči, nekajkrat sem imela tudi manjše krastice. Seveda ni bil kriv frizer, ampak moje želje. S tako temno osnovo se na hladno svetlo blond barvo drugače, kot da malo stisnem zobe in potrpim, pač ni dalo priti.
Da niti  ne omenjam tega, da mi blond barva preprosto ne paše. Temne obrvi in oči, porcelanastno bleda koža in blond lasje so na meni izgledali preprosto smešno. Dobro, da sem dovolj hitro ugotovila :) In hkrati malo odjadrala od naše teme.

Skratka, pri blond laseh je frizer za mojo temno osnovo moral uporabiti močan razvijalec. Trenutno svojo naravno barvo samo temnim za 2 odtenka, za kar je dovolj, če mi zmeša 3% in 6% ter tako dobi 4.5% razvijalec. Na laseh mora taka mešanica ostati sicer nekoliko dlje, kot če bi mi nanesla 6%, vendar so lasje na ta račun veliko manj poškodovani. Oziroma moji sploh niso. Vsakič ko pridem od frizerja imam svilnato mehke, nahranjene in bleščeče lase, učinek pa traja še kar nekaj časa. Pravilno namešana kvalitetna barva namreč ne uničuje las, kot bi si marsikdo zmotno mislil. Lase zapre in so veliko bolj negovani ter jih je po mojih izkušnjah lažje oblikovati. Zato se pravzaprav tudi barvam - všeč mi je večji sijaj in preprosto so lasje boljše kvalitete. Narastek se mi skoraj ne opazi, zato se barvam vsake 4 mesece.

Ustavimo se še malo pri odtenkih. Prednost barvanja pri frizerju je nedvomno tudi ta, da pozna odtenke, kako se med seboj obnašajo in ti jih lahko tudi zmeša. Meni navadno nanese 4 odtenke rjave, vse od naravne, malo čokoladne in take s hladnejšim podtonom. Ne maram, da mi barva potegne na rdečo in sama res ne bi vedela, kaj vse moram namešati, da do tega pridem.

 
Delim še nekaj nasvetov, ki se jih je vredno držati:
   
  • Pred obiskom frizerja se lahko v salonu najprej oglasiš in vprašaš za nasvet. Tako boš spoznala, kdo bi imel s tvojimi lasmi opravka in če so tvoje želje sploh uresničljive.
  • Čisto nič čudnega ni, če prej vprašaš za okvirno ceno. Ker se samo barvanje giba med recimo 30€ -150€, je seveda razumljivo, da želiš približen znesek vedeti vnaprej.
  • S seboj prinesi fotografijo ali pa jo pokaži na telefonu. Frizerki lahko razlagaš, pa so vajine predstave o obliki in barvi popolnoma različne. Slika ne laže. :)


Mogoče se komu vse skupaj zdi kompliciranje, vendar sama od frizerja želim naštete stvari. Nenazadnje za storitev plačam in pričakujem, da bo dobro opravljena. In največkrat tudi je, saj ne želim ničesar nadrealističnega. Mogoče se samo tako sliši, ker sem šla malo bolj v podrobnosti 😊Pozdravček

1 komentar :

Adjusting Beauty pravi ...

Tvoji lasje so res čudoviti. <3 Se strinjam z vsem kar si napisala. Ker pa sama ne najdem frizerja, ki bi postrigel lase kot si želim, zdaj to prepuščam kar fantu. Prednost je, da veliko prišparam in si lahko "privoščim" striženje kar vsak drugi mesec :). Sicer se tudi barvam doma. Jaz sem mnenja, da je obisk pri frizerju bolj kot ne osebno razvajanje, katerega posledica so potem tudi lepi lasje. Zame to trenutno ni prioriteta, če pa bi imela večji budget, bi pa zagotovo poiskala takega frizerja, ki bi mi odgovarjal.

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...