Navbar sticky

sobota, 1. oktober 2016

Kaj znam kot make-up artistka bolje?

O moji izkušnji z usposabljanjem za MUD make up artistko pred skoraj tremi leti sem že pisala (klik) in nobena skrivnost ni, da v splošnem nisem bila zadovoljna ter, da bi se danes vsekakor odločila drugače. Če strnem, visoka cena preprosto ni upravičila znanja, ki sem ga pridobila, saj sem ciljala na mnogo več. Seveda pa ni bilo vse slabo in danes nadaljujem v bolj pozitivnem tonu. V današnji objavi bom pisala o pridobljenih znanjih in osebnih izkušnjah, ki mi jih je vredno izpostaviti.


Higiena

Mislim, da se mi je šele takrat posvetilo, da menjevanje maskar, šmink in vseh ostalih ličil, ki pridejo v stik s sluznico ni najboljša ideja niti z najboljšo prijateljico. Še bolj ključnega pomena pa je to na profesionalnem področju, pri delu s strankami. Kljub temu, da sem se zaradi dela v kozmetičnem salonu tega zavedala, mi je dodatno znanje o prenašanju bakterij, ko se tega morda sicer sploh ne bi zavedali, mikroorganizmih in potencialnih vnetjih zelo koristilo. Čopiče smo po prav vsaki uporabi umili in razkužili, šminko smo s spatulo odrezali in jo nanesli s čopičem, prav tako maskaro. Pred vsakim neposrednim stikom s kožo klienta, pa si razkužimo roke. Inštruktorji so bili zelo pozorni, da so nam vcepili čut za sterilnost, kar zelo cenim.


Red, organiziranost in natančnost

Ličenje je zahteven proces, na katerega se je potrebno dobro pripraviti. Je delo in ne lahkotno igračkanje. Poleg strokovnega znanja je potreben tudi urejen prostor in dobra svetloba. Naučila sem se, kako dobro organizirati delovno okolje in kateri izdelki so v kitu "must". Kako spoznati želje stranke, stanje njene kože in se točno dogovoriti o izvedljivosti želenega. Verjemite, želje so lahko kdaj povsem nerealne. Resnično namreč ne more vsaka izgledati kot Kim Kardashian in to je osebi kdaj precej težko (do)povedati.
Odlika, ki make up artista loči od amaterja je vsekakor preciznost. Če sem kdaj površna pri ličenju sebe, pa si tega nikakor ne smem privoščiti na profesionalni ravni.Velik pomen smo dali detajlom, brezhibnim prehodom, zablendanim senčilom... Čopič smo vrteli vse do popolnosti.

 Barvna korekcija

Barvna nevtralizacija nepravilnosti je bila zame popolna novost. Potrebna je diagnoza stanja kože, tu pa ni pomemben le tip kože, temveč predvsem barve. Pozorne moramo biti na različno obarvanost posameznih predelov (rdečica, podočnjaki, kapilare...) in v skladu s teorijo komplementarnih barv nevtralizirati nezaželena stanja. Na kratko bom opisala le najpogostejša stanja in načine nevtralizacije.
- Korektor z roza podtonom nikakor ni primeren za prekrivanje mozoljčkov, pa če je še tako prekriven. Z njim boste veliko uspešneje prekrile modrikasto-vijolične podočnjake ali kapilare.
- Če se na predelu pod očmi srečujete s temnimi, sivkasto rjavkastimi kolobarji bo super dodatek barve oranžkastega lososa. Ker je na drogerijskem trgu ponudba omejena si lahko pomagate tudi s pikico šminke v tem odtenku. (Ni za kaj ;) )
- Mozoljčke in akne, ki so navadno rdečkaste barve pa bomo uspešno nevtralizirali z rumenkasto-zelenim korektorjem.
Če se boste te tehnike držale, boste presenečene kako malo produkta je potrebnega, da stvar praktično izgine z obraza. Namesto s tonami plasti, ki na koži delujejo težko, boste tako v trenutku pričarale enotno in lepo polt.


Požrtvovalnost

Če mislite, da je delo make up artista mala malica, se pošteno motite. Poleg pristnega veselja do ličenja je potrebna še marsikatera osebnostna lastnost, pa tudi precejšnje finančno zaledje. Pa fleksibilnost, pripravljenost na 10 in več urne delovnike, veliko prostega časa pa namenjati učenju in vaji. Urnik je natempiran, še posebej v gledališču, pri snemanju filmov ali reklamnih oglasov. Mene je vsekakor minilo in se s tem ukvarjam na občasni ravni. Moraš biti karakter za to delo, meni osebno bi se zmešalo. Stalni kaos, hitenje in babja zahrbtnost ter nevoščljivost me izjemno motijo. Nisem tip za to.


Visoka cena ne pogojuje kvalitete

Do tega spoznanja sem prišla na bolj posreden način in če to bere kakšen naduvan make up artist, se bo najbrž onesvestil. Sama sem pred vpisom v šolo ličenja high-end znamke kovala v zvezke in si mislila, da morajo biti že v osnovi nekaj extra. V to, da se mi bo z MUD paleto pudrov za 160€, maskaro za 30€ in šminko za 25€ prikazala Marija, nisem niti dvomila. Pa sem se precej uštela! Skoraj vsak nizkocenovni puder, maskara in šminka me prepriča veliko bolj kot slavni MUD. Ne sliši se sicer tako fensi-šmensi, s samo kvaliteto vsebine pa sem kljub morebitni švoh emabaži veliko bolj zadovoljna.
Delo s profesionalnimi produkti me je še bolj navdihnilo k raziskovanju ličil, najsi bo prestižnih, ali pa tistih čisto poceni. Moje vodilo, na katerega prisegam je vmesna pot. Nikoli ne bom imela le high-end ali drugstore kozmetike, temveč kombinacijo obojega.

4 komentarji :

Adjusting Beauty pravi ...

Sem se prav nasmihala med branjem. Zelo mi je všeč tvoj direkten zapis. :D Jaz načeloma moj makeup uporabljam samo zase, pa ga tu in tam rada razkužim. Sploh izdelke, ki grejo okrog oči. Če uporabljam maskaro dlje kot je svetovano ali kak tekoži eyeliner, hitro vidim kakšne ječmenčke in vem da je čas za menjavo. Včasih bi se najraje zjokala, ko gledam kakšne "makeup artiste", ki na promocijskih dogodkih ličijo druge in nič ne razkužujejo. Sama sem že drugače precej obsedena s higieno in mi je to prav mučno gledati.
Se strinjam, da cena še nikoli ni bila pogoj za kakovost. Pri nakupovanju je treba pač dobro raziskat in kupovat po pameti.
Odličen zapis in lepo, da si kljub slabi izkušnji vseeno nekaj odnesla ;).

Anna. pravi ...

Super zapis Eva! Mene kar zmrazi ko vidim v Mullerjih tiste umazane copice, ki so dali cez ze kar nekaj strank. No mene ne prepricajo v licenje, tudi ce mi placajo. Tudi sama sem kot kozmeticarka precej pozorna na higieno in me zelo zmoti ce vidim da ni osnovne higiene pri delu. In tudi sama sem se ze veckrat prepricala, da cena ne pogojuje nujno tudi kvaliteti. Mi je pa zanimivo, da si se odlocila za tecaj, si se naucila kaj novega? Ker meni se zdi, da so nas kar precej naucili v soli in kadarkoli poslusam kaksna predavanja o licenju, ze ubistvu vse vem. :P

Eva* pravi ...

Hvala Petra <3 Tudi jaz skoraj doživim skoraj živčni zlom ko vidim tako malomarnost. Sploh od ljudi, ki imajo znanje in bi morali delati drugače. Ker očitne svinjrije na čopičih ne vidiš še ne pomeni da je ni,da raznih kožnih bolezni, ki na prvi pogled morda niso vidne niti ne omenjam. Vseeno pa mislim, da se počasi spreminja na bolje in velikokrat sem že v trgovskih centrih bila pozitivno presenečena, saj je bil vsaj spitaderm obvezna oprema vizažistk.

Anna hvala :) To je očitno res poklicna deformacija in imaš pri delu (hvalabogu) ves čas pred očmi tudi mikrobiološki vidik.
Naučila sem se predvsem v tej objavi opisane stvari, o ostalem pa sem imela že precej svojega znanja. Kaj mi ni bilo všeč sem napisala v linkani objavi, če te zanima si lahko prebereš ;)

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Super objava, verjetno redka iskrena... veliko ljudi je žal pljuvati čez nekaj, za kar so dali celo premoženje.

Me veseli, da nisi taka in me s temi zapisi navdušuješ! <3

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...