Navbar sticky

sreda, 07. september 2016

Izbira fotografa? Niti slučajno mala malica...

Danes se bom dotaknila povsem drugačne teme, ki zaznamuje svet bloganja. To je fotografija. Seveda ni le del blogerskega sveta, temveč si lepe trenutke v najlepši obliki želi ujeti skoraj vsak. Najsi bo v podobi popolnega portreta, naključnega trenutka ali selfija, vrednega objave.
Slike kozmetičnih izdelkov sicer ustvarjam sama, s telefonom Samsung Galaxy S3. Takega podviga pa nikakor ne bi izvedla na modnem področju. Tu je potrebno veliko več, kot moje amatersko fotografsko znanje in mobilni telefon. Kompozicija, prizorišče, zaslonska, ISO, leče, objektivi, ostritve ter še kup podobnega, ki je meni španska vas. Ker so kvalitetne slike nujen del vsakega dobrega bloga, za moje stilske zgodbe poskrbi fotograf Luka Tozon. Kar naprej ga v outfit objavah omenjam, tokrat pa želim delo z njim še posebej predstaviti.
Kot ste verjetno opazili, z Lukom sodelujem že precej časa. Vseeno pa se je v času mojega bloganja, kot tudi že mnogo prej, zvrstilo kar nekaj fotografov. Z nekaterimi so se moje poti razšle, z drugimi ostajamo dobri prijatelji. Vsekakor sem v tem času pridobila ogromno znanja s strani fotografije. No, predvsem tistega, na drugi strani objektiva. Poziranje mi je dandanes veliko bližje kot na samem začetku. Stvari potekajo veliko hitreje in bolj sproščeno. Na mojih prvih objavah me je zmotil vsak pogled naključnih mimoidočih, nisem vedela kako naj se postavim, kam naj gledam, kako naj tiste "noro hude fotke, ki sem jih opazila na Instagramu ali Pinterestu tudi sama spravim v prakso"... Spoznala sem, da mora biti za to izpolnjenih ogromno kriterijev: moje dobro počutje, prijetna svetloba, pravilne barvne kombinacije oblačil, primeren make up, ki je precej drugačen kot za vsak dan, saj fotografski objektiv drugače zaznava barve... Vsem tem vidikom se bom posvetila v naslednji objavi, danes pa bom izpostavila kriterij, ki je po mojem mnenju eden izmed najpomembnejših - izbira fotografa.

(Luka v akciji)

Ključnega pomena je, da se z osebo na drugi strani objektiva ujameš. S tem ne mislim, da morata nemudoma postati najboljša prijatelja. Mora pa vladati zaupanje in pozitivna energija, ki pričara sproščeno vzdušje in spoštljiv ter korekter odnos z obeh strani. Mogoče se vam zdi, da govorim tako pričakovane in samoumevne stvari, a v preteklih letih se mi je pripetilo že marsikaj.
Če bi vam naštevala vse smešne (in malo manj smešne) pripetljaje, ki so se mi v tej dobi zgodile, bi ta objava postala čisto predolga. Opisala jih bom nekaj na podlagi katerih boste razumeli, zakaj so zgornji faktorji še kako pomembni.

Da je Mademoiselle Eva lepotno-modni blog, je jasno že na prvi pogled, četudi ne prebereš uvodnega opisa. Očitno pa je bila stvar pereča enemu izmed prvih biserov, s katerim sem se stilskih objav lotila. Da je ob mojih stiliranjih zmajeval z glavo in neposredno izražal svoje drugačne stilske preference, bi morda še nekako prebolela, ob norčevanju iz mojega ličenja, pa mi stvari niso bile več tako zelo smešne. Ob opazki, če "pod vso to fasado sploh lahko diham" sva se poslovila, saj sem bila ob tako nadutem odnosu fotografa kar malo šokirana. Seveda ima vsak pravico do svojega mnenja, vendar sama pričakujem profesionalen in spoštljiv odnos, ki ga v tem primeru ni bilo. Prav tako mi je bilo skoraj neverjetno kako se osebi, ki se s tem ukvarja na profesionalnem nivoju in oglašuje na vseh možnih omrežjih, kljub točnemu predhodnemu dogovoru na dotičen dan "ne ljubi kaj preveč, je še zaspana in bi rada res pohitela ker je od prejšnje žurke še zelo utrujena." Temu so sledili še arogantni komentarji o moji "lesenosti", ne znanju poziranja itd... Stvar je bila še toliko bolj nerodna, ker na dotičnem fotografiranju nisem bila sama temveč z meni zelo drago osebo. Nočna mora skratka.

Dobesedna primera sem se odločila izpostaviti, ker gre za osebi, ki svoje storitve ponujata širši javnosti, se ponašata s kvaliteto in ostalimi bonitetami, ki jih sama iskreno povedano nisem opazila ter sem jih pravzaprav zelo pogrešala. Javno ne bom poimensko blatila nikogar. Dopuščam možnost in pravzaprav upam, da je bila takšna le moja izkušnja oz. sta od tedaj izboljšala svojo kvaliteto dela in odnosa.
Previdnost torej ni odveč in mislim da z osebo, pri kateri že takoj začutite da "nekaj ne štima", ni vredno izgubljati časa ali denarja. Po mojih izkušnjah se to zgodi ravno pri ponudnikih najbolj glasne in samozavestne vrste, pri katerih po prvem zunanjem vtisu ponujenih in predstavljenih storitev niti pomislila ne bi na kaj takšnega.
Na splošno me moti ta naduta drža (kvazi) strokovnjakov, pa naj si gre za fotografe, frizerje, kozmetičarke... Kljub najpopolnejšemu strokovnemu znanju me bo grdo obnašanje odvrnilo in opažam da v našem prostoru žal obstaja ogromno oseb, katerih mama ni naučila osnovnega bontona ter to svojo pomanjkljivost prenašajo tudi na delovno področje.

Profesionalna fotkanja so v zadnjem času kar velik hit. Naši telefončki res ne zmorejo vsega, poleg tega pa imajo kvalitetne ter estetske fotografije trajno vrednost. Najsi bo obletnica, nosečniško fotografiranje, poroka ali kakšen drug dogodek, sama sem mnenja, da je ob takih prelomnicah super imeti fotografa, ki bo ovekvečil lepe trenutke.

Luka Tozon se bo pri njih odlično odrezal. Meni je všeč njegova prijaznost, zanesljivost, odzivnost in sam trud, ki ga v fotografije vloži, saj delo res opravlja z veseljem. Še posebej bi izpostavila stil fotografij, ki ga izbereva. Najino vodilo je predvsem pristnost. Fotografije so minimalno obdelane, dodani so le kontrasti, osvetlitve, saturacija... Nikakor ne želim, da mojo kožo spremeni v voščeno lutko, doda dvanajst filtrov in pore zradira do neprepoznavnosti, kot se mi je dogajalo prej. To je sicer stvar preferenc, take so moje želje in vesela sem, da jih Luka upošteva.

Seveda ti posredujem tudi njegov kontakt, kamor se lahko obrneš po nasvet, informacijo oz. termin za fotografiranje. Mail se glasi lukezi.foto@gmail.com, spremljaš pa ga lahko tudi na facebook strani (klik), kjer se o njegovih čudovitih fotografijah lahko prepričaš na lastne oči.  Če mu zraven pripišeš še kodo - blogeva, pa boš deležna tudi 15% popusta na vse storitve. Spremljaj tudi najini facebook strani, saj se kmalu obeta  nagradna igra. Moja najljubša do sedaj, a o tem kaj več kasneje :)

Spodaj si lahko pogledaš še po dve fotki iz vsake najine objave. Prav prijetno se je vračati na več kot leto dni nazaj in spremljati napredek. Če bi sama morala izbrati, mi je najljubša zadnja edicija, kjer nosim nežno roza krilo iz tvila. Sam videz je zelo eleganten, kvaliteta fotografij pa vrhunska.

Katera pa je tvoja najljubša? :)

1 komentar :

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Zelo lepo si napisala :)

Meni osebno preveč photoshopirane slike in preveč spremenjene nikoli niso bile všeč, zato uživam v tvojih ki imajo realne barve itd.

Se mi zdi, da je to delo modelov in revij, blogi naj ostanejo realni itd., takšnih blogov tudi največ spremljam :)

Grozno to z norčevanjem, obup res ... Kaj bi potem rekli meni, hahahaha <3

Super objava, res!

Objava komentarja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...