Navbar sticky

ponedeljek, 05. september 2016

100% karitejevo maslo (ali moj boj s suho kožo)

Suha koža... Moj največji lepotno-negovani izziv v današnjem letu. Po letih boja z mastnim sijajem, topljenju pudra, iskanja matirnih lističev in krem za vpijanje sebuma, sem sedaj na popolnoma drugem polu. V lovu za kvalitetnimi hranilnimi kremami, balzami in masli. Nič ni dovolj bogato za mojo zahtevno kožo, vse je prelahko in premalo...
V zadnjem mesecu uporabljam Unguintarium 100% karitejevo maslo in skrajni čas je, da ti poročam o mojih izkušnjah z izdelkom. Še posebej, ker veš kakšen lovec na akcijske izdelke sem, ti z veseljem sporočam, da v septembru velja posebna promocijska cena omenjenega izdelka. Če boš redno spremljala mojo facebook stran (klik) si ga lahko priboriš celo brezplačno! A o tem nekoliko kasneje...


Ali si vedela, da obstaja tako rafinirano kot nerafinirano karitejevo maslo?

Pogosto boš zasledila tudi izraz shea maslo/butter, kar je le drugi izraz za karite. Ker sem bila pri izbiri malce zmedena, na internetu pa je kup (celo kontradiktornih) informacij, sem se obrnila neposredno na Roberta, vodjo podjetja Unguintarium, ki mi je prijazno pojasnil razliko, ki velja za njihove izdelke:

"Deviško karitejevo maslo je nepredelano, neprečiščeno in ima specifičen, nekaterim malo neprijeten vonj, ter specifično rahlo-rumeno do sivkasto barvo ter je na koži bolj obstojno. Zato imamo v ponudbi tudi rafiniranega, ki pa je snežno bel in skoraj brez vonja. Rafinirano je seveda predelano. Odvzeta sta mu vonj in barva, zato je tudi zelo primerno za izdelavo domačih krem, mazil in mil. Ker nima vonja, je v takšne domače izdelke lažje vmešati različna eterična olja.

"Obe masli se seveda uporabljata tudi kot samostojna kozmetična izdelka za suho, razpokano in občutjivo kožo (recimo tudi trde pete in komolci, za nego zaprtih ran, …). Kožo mehčata in delata prožno, zato tudi preprečujeta nastajanje strij."
"Pri vseh karitejevih maslih se lahko pojavi tudi zrnavost, ki nastane zaradi nihanja temperatur. Nastaja sicer pri vseh oljih, vendar pa je predvsem značilna za karite. Zrnca nastanejo, ko se maščobne kisline med ohlajanjem med seboj hitreje vežejo kot ostale in tako nastanejo zrnca. Zato je v takšnih primerih maslo najbolje raztopiti med dlanmi in nato nanesti na željen predel telesa. Temu bi se lahko med proizvodnim procesom sicer izognili tako, da bi maslo segrevali nekaj ur nad 120 stopinjami, vendar pa bi ga tako preveč uničili, zato se temu postopku pri nas izogibamo."

 


Odlično, sem si rekla in naročila oba. Rafinirano je res snežno bele barve, gladke teksture in odlične mazljivosti. Nerafinirano je rumenkasto, gosto ter z značilnimi grudicami. Kot že rečeno, ima specifičen vonj, vendar meni ni moteč.

Nad karitejevim maslom sem navdušena. Ne vem, če me je že kateri negovalni izdelek tako sezul, pa sem jih probala že nešteto. Je edina stvar, ki mojo suho kožo naredi lepo. S tem mislim, da me ne zateguje in je brez odluščenih, suhih delcev, ki se prav grozljivo oprimejo pudra. Namesto tega je gladka, prožna in predvsem nahranjena. Seveda pa tega nikakor nisem dosegla z enkratno uporabo. Nega kože potrebuje čas, doslednost in rutino. Moja sedaj izgleda nekako takole: Po celodnevnem nošenju pudra in ostale dekorative, le to odstranim z Bioderma micelarno raztopino. Nato obraz osvežim z LaBri cvetličnim micelarnim tonikom (klik). Po tem koraku pa me koža še vedno grozno zateguje. Občutek imam kot, da mi je premajhna. Suhokožke boste vedele o čem govorim, ostale pa to prepustite svoji domišljiji. Vsekakor ni prijetno.
Ko je moja koža torej popolnoma očiščena, s tonikom pa tudi vzpostavljen njen pravilni PH, jo moram dobro nahraniti. In tukaj se več kot odlično izkaže 100% karitejevo maslo. Navadno kar nerafinirano, saj menim, da še bolje opravi svojo nalogo. V izdatnem sloju (s količino nikakor ne varčujem) ga s krožnimi gibi vmasiram v lica, čelo in brado. Gosta in precej trda tekstura se hitro spremeni v oljnato in je na koži tako dobro mazljiva.


Predelu okoli oči se zaradi podaljšanih trepalnic, ki ne prenesejo uporabe olj, izognem. Maslo nekaj minut masiram po obrazu in s tem poskrbim še za mikrocirkulacijo kože, odplavljanje limfnih tekočim in preprečevanje gubic. Karite se v kožo dobro vpije, nekaj pa ga sama pustim tudi na površini kože kot dobro nočno regenerativno nego. To je seveda stvar posameznika - vem da ima kar nekaj ljudi težave z nekoliko mastnim občutkom na koži. Mene ne moti, sploh zaradi učinka, ki ga tak način uporabe pusti na moji koži. Zjutraj se zbudim s prijetno nahranjeno in navlaženo kožo, ki je pripravljena na nadaljne postopke. Najpomembnejše je, da me sploh ne zateguje in so ličila na obrazu lepo mazljiva in obstojna, brez lusk in ostalih posledic izsušene kože. Ker se z njim vsak večer vneto mazilim, je zamikal tudi mojega fanta, ki ima zelo suho kožo na rokah. Tudi on (oz. bolje rečeno: jaz :) ) opaža izboljšanje. Poleg Yankee Candle svečk sva mu zato namenila potreben prostor na nočni omarici :)


Preizkusila sem že kar nekaj podobnim žaubic, vendar se glede na trenutno stanje moje kože lahko skrijejo. Všeč mi je sicer tudi Egiptian magic, vendar je glede na majhno količino kar precejšen finančni zalogaj. Pa tudi po samem učinku mi je trenutno favorit izdelek z eno samo, do sedaj že vsem znano naravno sestavino: karite.

Kako sem se sploh odločila, katerega izbrati?

Seveda je na spletu, kot tudi v fizičnih trgovinah zaradi zasičenosti trga poplava podobnih izdelkov. Nakup je vsekakor lažji, ko imaš z določeno znamko že pozitivne izkušnje. Nedolgo nazaj sem pisala o Unguintarium kokosovem maslu (klik), s katerim sem tudi nadvse zadovoljna in je redno na moji kozmetični kot tudi kuhinjski polički. Po brskanju na Unguintarium spletni strani pa sem naletela še na karite, za katerega sem menila, da ga je smiselno preizkusiti. In to je bila ena boljših odločitev. Sploh glede na ceno, ki je zelo dostopna. Seveda sem naredila mini spletno detektivsko raziskavo in po mojih opažanjih, je to daleč najugodnejše, po nedavnih izkušnjah pa še top kvalitete. V mesecu septembru je na voljo po 40% znižani ceni in tako je za 250 g (količina recimo enega šampona za lase, zelo veliko torej) potrebno odšteti le slabih pet evrov. Definitivno si bom priskrbela dobro zalogo, če imaš podobne težave s suho kožo, pa podobno svetujem tudi tebi :) Najdeš ga na povezavi: Unguintarium 100% karitejevo maslo.

Imaš s karitejevim maslom že izkušnje?
Če se boš zanj odločila, bom izredno vesela tvojega komentarja s podeljeno izkušnjo.
Vedno sem vesela, ko naletim na kakšno tako odkritje in ti o njem iskreno in z navdušenjem poročam.

Upam, da ti bo v pomoč! :) 
Če misliš, da bi zapis pomagal tudi kakšni tvoji prijateljici, prosim deli povezavo.

 

1 komentar :

Katja - Viva la vida blog pravi ...

The best objava, jaz imam kar nekaj teh karitejevih masel - nekaj rafiniranih in nekaj ne.

Uporabljam jih za vse živo, ko me kaj piči, ko se mi koža celi, lušči, kot kremo za noge, roke, obraz...

In ja ... kako zanimivo, preizkusiš toliko kremic in na koncu ti 1 sama sestavina bolje ugaja kot 40 ostalih skupaj v kremici.

Definitivno prečekiram stran!

Objava komentarja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...