Navbar sticky

četrtek, 18. avgust 2016

Nakupovanje v Trstu

Današnja objava bo malce drugačna in ne bo ena od mojih klasičnih beauty oz. fashion, kot ste jih do sedaj vajeni. Predstavila vam bom moje izkušnje z izletom in nakupovanjem v Trstu.

Pri nas smo glede nekaterih kozmetičnih znamk precej prikrajšani, zato se približno enkrat letno odpravim v to obmorsko italijansko mesto in uživam v nakupovanju, ki mi ga naš trg ne nudi. Nobena skrivnost ni, da sem noro navdušena nad znamkami Kiko, Mac, Urban Decay ipd., ki jih v Trstu z lahkoto najdem. Sicer vem, da obstaja ogromno možnosti, da pridem do izdelkov teh znamk tudi po drugi poti, predvsem preko spleta, vendar mi to nekako ni najbolj blizu. Veliko raje se o kozmetiki prepričam na lastne oči, jo prej preizkusim in se na podlagi tega odločim za nakup.


Naj pričnem na samem začetku. Pot iz Ljubljane do Trsta traja po avtocesti dobro uro. Šele ko prideš v Italijo, začneš resnično ceniti naš prometni sistem. Lahko sem vesela, da imam zelo potrpežljivega in prilagodljivega fanta, ki me z veseljem pelje na tovrstne lepotne ekskurzije. Če bi morala voziti sama, bi verjetno pri prvem ovinku v Trstu ugasnila avto, začela jokati in poklicala, da me nekdo pride iskat. V Trstu se resnično srečamo z novimi dimenzijami cestne politike. Ceste so ozke, slabo označene, avti so parkirani vsepovprek po cestah, pasovi se brez opozoril združujejo, vozniki meni nič tebi nič ustavijo sredi ceste in opravijo telefonski klic ali dva. Vlada popolna zmeda in kaos, sploh če naredim primerjavo s standardi, ki veljajo v Sloveniji. Ljudje se samozavestno šetajo čez prehode za pešče kljub rdeči luči in glede tega je na cesti res živa groza, še posebej v samem centru mesta. Da dogodivščin s parkiranjem sploh ne omenjam. Če vam take hektične situacije povzročajo stres, sama veliko raje svetujem javni promet, ki je na srečo precej dobro organiziram.

Ko sva se čez razburkano vožnjo le prebila do cilja, sva parkirala na zavarovanem parkirišču na železniški postaji. Ta je oddaljena dobrih deset minut hoje od središča mesta, izberemo lahko pot ob morju in tamkajšnjem pristanišču. Ko boste prvič v Trstu, se ne čudite, če se boste kljub vsem možnim navigacijskim sistemom malo izgubili. Mislim, da je bilo za naju tokrat prvič, da sva se že takoj znašla in našla želeno. Italijani so v odlično pomoč. Zelo odprt in prijazen narod, ki z veseljem pomaga, če le lahko. Malo z rokami malo z nogami, nekako se z njimi že sporazumeš ;). Da bodo razumeli angleško ne sanjajte, saj je večina pristnih Italijanov izjemno navezanih na svoje korenine ter v tujih jezikih niso kakšni eksperti.


V glavi sem imela že cel načrt, kako bo dan potekal. "Najprej do MAC-a po eno šminko, potem v Kiko, kjer se bom definitivno zadržala dlje časa, pa kosilo in šetkanje ob morju in nato nujno v nakupovalno središče Torri d'Europa.". Šlo je po planih. Najprej sva se na ulici Via San Nicolo ustavila v MAC-u, kamor sem kakopak šla po novo mat šminko. Vendar me je ponudba nekoliko razočarala, na voljo niso imeli nobenih novih odtenkov retro matte linije, ki bi mi ugajali. Do ostalih produktov pa sem bila nekoliko zadržana, saj sem do sedaj kljub kar nekaj preizkušenim blushem, barvicam in pigmentovm, navdušenje gojila le do šmink. Ostale stvari so zame nič več kot povprečne in ne upravičijo visoke cene.
Le ovinek od MAC trgovinice naletimo na ogromen KIKO. Vedela sem, da bo najboljše, da vzamem kar košarico. Ogromna stojala lakov, šmink, senčil in pripomočkov so res balzam za mojo dušo. Cene so ugodne, poleg tega pa imajo vedno tudi ogromno akcij na določene kolekcije. Prilagam fotogradivo. Mislim, da v tem primeru fotke povedo več kot tisoč besed :)

 

Mislila sem, da bom lahko Sephoro obiskala že v centru Trsta, a sem se motila. Med 12.30-15.00 namreč večino trgovin zaprejo in na žalost se je bližala ravno ta ura. Mislim, da je mojemu dragemu kar malo odleglo. Neobremenjeno sva se še malo sprehajala in uživala v utripu mesta. Kadarkoli obiščem Trst, me neznansko moti njegov vonj. "Spet smrdi po gnilih jajcih" je Timotej glasno pripomnil in ne morem drugega, kot da se z njim globoko strinjam. Tukaj res ni lepšega načina, da napišem opaženo - vonj je naravnost ogaben, še posebej v okolici pristanišča. Kosilo sva zato soglasno preložila na Koper, ki sva ga kasneje obiskala.

Ustavila sva se le še v največjem nakupovalnem centru Trsta Torri d'Europa. Malo sva bila že utrujena, zato sem sklenila, da obiščem le Sephoro, nato pa pot nadaljujeva proti Kopru. Seveda mi je vzelo kar precej časa in prevzeta sem bila nad znamkami kot so Benefit, Urban Decay in Too faced. Pomoč prodajalke, ko sem se odločala katero paleto Urban Decay bi vzela, ali povprašala za best sellerje, ni bila kaj prida. Angleščina jim tudi tukaj močno šepa in ker dovolj dobro obvladam italijanščino, sva se zmenili v njihovem jeziku. Vseeno me čudi, da je za tujce tako slabo poskrbljeno. Italijanska mentaliteta se vsekakor precej razlikuje od naše. Seveda sem v Sephori pustila pravo malo premoženje. Vprašala sem tudi za kakšnega od želenih testerjev, vendar jih začuda ni imela. Baje jim je "čisto vsega zmanjkalo". Kljub mojemu občasnemu kritiziranju naših promotork menim, da se to pri nas ob taki kolčini zapravljenega denarja, ne bi zgodilo in za stranke boljše poskrbijo.Pot sva nadaljevala proti Kopru, ki je od Trsta oddaljen le dobrih petnajst minut. Tam sva se sestala s prijateljico in skupaj smo se odpravili na okusno kosilo v kitajsko restavracijo Chang.


Dan je bil tako več kot čudovit in polna novih doživetij (ter vrečk :) ) sva se odpravila nazaj proti Ljubljani.

* Fotografije so psnete z mojim telefončkom, Samsung Galaxy S3V naslednji objavi pa ti bom pokazala vsebino vrečk :)
Zanima me, če so ti všeč tudi take, malo drugačne objave? Ima katera drugačne izkušnje z dogajanjem v Trstu?

Vesela bom tvojega komentarja :)

Do naslednjič,

20 komentarjev :

Anna. pravi ...

Italjani so grozni na cestah, nobene kulture. Pa tudi v centru tezko kje najdes kak lep neobrukan avto.
Me cudi, v Sephori sem jaz 2x naletela na Slovensko govoreco prodajalko. Komaj cakam da pokazes kaj si kupila ;)

Gejba pravi ...

Ravno zaradi te vožnje, greva midva samo do Montedoro šoping centra. Tudi kot sovoznik nimam živcev za njihov tip vožnje. :P

Meni je šel že Kiko na živce, ker je očitno vsakodnevni pojav, da ti nekdo pusti skoraj 200 EUR. Testerčkov ni za nikogar. :/ Sorry, dragi moji - v Inglotu za to vsoto dobim že kar nekaj darilc in posledično raje nakupujem tam. Še, ko sem pri nas kupila Clarisonic, so mi dali cel kup parfumskih in drugih testerjev, pa toaletno torbico ...


OT: O lej, celo komentiram lahko. :D :D

Unknown pravi ...

Super napisano ;) me zanima če si potem dobila paleto Urban Decay?

Anonimni pravi ...

Pozdravljena Eva!
Zopet me je tvoja objava nasmejala do solz. Ko berem ta tvoj blog se vedno znova sprašujem, od kje ta tvoj besedni zaklad in toliko novih idej za različne objave, naj pripomnim da se mi namreč zdijo naravnost katastrofalne.
1) Tale je samo ena od objav, ki so preprosto odveč. Zakaj se ti zdi potrebno, da opisuješ Trst, kot da ga ni že vsakdo obiskal?
2) Tvoje vzvišeno obnašanje, kot da si posebna, ker pač znaš dve italijanski besedi in se zmrduješ nad razmerami v Italiji. Res pomilovanja vredno, naslednjič raje ostani doma.
3) Glede na to, da si tako ponosna na svoje znanje jezikov, bi ga lahko tudi uporabila in pisala v pravilni slovenščini, brez nepotrebnih tujk, za katere menda misliš, da naredijo vsebino tvojih objav bolj profesionalno. Naj ti povem, da velja ravno nasprotno.
4) Pojasni mi prosim, zakaj bi oseba s stilom, kakeršen je tvoj imela blog o modi in stilu. Fotografije tvojih "outfitov" se mi zdijo res smešne, še bolj smešno pa je tvoje poziranje.
Moja kritika je popolnoma konstruktivna, nočem te užaliti, le odgovarjam na vprašanje, ki si ga zastavila.
V upanju, da nisem potrošila preveč tvojega časa, ti svetujem, da pohitiš v najbližji NewYorker, bližajo se namreč razprodaje.
Lupček,
zvesta bralka Lucija K.

Anonimni pravi ...

Eva super objava. Mi je všeč, da lahko berem tudi malo drugačne objave. :) Kar nadaljuj s pisanjem.
Za anonimko pa samo tole: nismo vsi (že) obiskali Trsta. Tako da Eva hvala, da si me/nas opozorila, kakšen je tam promet in podobno.
Wau, si pa veliko zapravila vidim! Komaj čakam, da v naslednji objavi preberem katere izdelke si kupila. Sama sem šla v Budimpešti v MAC trgovino, sem bila kar malo razočarana. Prodajalke niso bile kaj prida prijazne, so me kar malo 'zviška' gledale pa nevem zakaj. Nisem nič kupila tisti dan in mi je malo žal, ampak mene osebno od nakupa kdaj tudi odvrne odnos prodajalk. Tako da upam da naslednjič kupim kaj v kateri drugi MAC trgovini. :)

Lp

Kim pravi ...

Meni je tudi super objava, sama še nisem obiskala Trsta, no 1x ampak zelo na hitro. Se pa spomnim točno te zmede na cestah, ki si jo opisala. Me pa firbec matra kaj si kupila :)

Larisa pravi ...

Jaz še nikoli nisem bila v Trstu. Verjetno sem največji čudak na svetu. ;)
Objava se mi zdi zanimiva in predvsem uporabna, celo za nas, ki še nismo bili v Trstu pa imamo v prihodnosti namen. Zdaj vsaj vem kam bom zavila po nakupih. Glede italijanskih razmer na cestah pa ... brez komentarja. To na primer je eden izmed glavnih razlogov zakaj, ko sem v Kopru, nikoli ne zavijem čez. ;)

SUGARLOVE BLOG pravi ...

:):):) v Italiji res rabijo malo boljše inštruktorje vožnje, obupni so :):), res zgubiš kak živc z njimi, pa da bi se potrudili govoriti angleško: neizvedljivo:) :). Sem vesela, da si imela lep dan, da si uživala, si kupila kj lepega.Jaz bi za Sephoro potrpela vso italijansko zmedo:):):)

Kutak sreće pravi ...

Sem lih kar poslala fantu to objavo da ve kaj ga čaka :) Res sem v kratkem planirala prov en tak izlet in mi je objava prišla več kot naročena. Tako da, anonimka tvoj komentar pade v vodo. Najlažji je hejt "prodat" pod konstruktivno kritiko - očitno je to boljša opcija kot enostavno ne brat objav ki ti niso všeč?
Iva

Sara Bürmen- zakonska in družinska terapija pravi ...

Super objava, Trsta že dolgo nisem obiskala, no mogoče spet pride čas ko ga bom z mami ;). Po navadi sva šli kakšen krog po centru, na sladoled in capuccino, pa v Torri'd Europa, drugje pa niti ne..

Me pa že zanima vsebina nakupa, kaj lepega si si privoščila :)

Eva* pravi ...

Ana hvala :) To si bila v Trstu ali kakšni drugi Sephori?

Eva* pravi ...

Moram res obiskat ta Montedoro, danes sem po vaših komentarjih prvič slišala zanj :)
Meni se testerčki tudi zdijo lepa nagrada in se v prodajalne, ki mi jih ob nakupu podarijo še z večjim veseljem vračam, tako da se popolnoma strinjam s tabo. Za Kiko priznam da sploh pomislila nisem, da bi jim kdaj rekla. Pa verjetno tam pustim še največ denarja!

Eva* pravi ...

Nina, sem :)

Eva* pravi ...

Te popolnoma razumem glede odnosa prodajalk, tudi meni je to precej pomemben faktor in me lahko nadležna prodajalka popolnoma odvrne.
Hvala za spodbuden komentar :)

Eva* pravi ...

Hvala Kim :)

Eva* pravi ...

Hvala Larisa :) Vidim da glede prometa res nisem edina, ki to opaža. Z avtobusom št.29, ki vozi po tistem delu prideš z lahkoto do samega centra. Enkrat pa sem šla z avtobusom tudi iz Kopra, pa je bilo super :)

Eva* pravi ...

Monika, sva na istem. Plusi še vedno pretehtajo :)

Eva* pravi ...

Haha, faca. Me veseli, da ti je bila všeč. Če bosta šla sporoči, kako ti je bilo :)

Eva* pravi ...

Hvala Sara :)

Eva* pravi ...

Draga "Lucija", najprej naj se ti zahvalim, ker si že tako dolgo moja redna bralka. Vsak klik na blogu namreč šteje, saj mi prinaša priložnosti za odlična sodelovanja in mi daje zagon za nadaljne ustvarjanje.
Žal mi je, da ti ta objava ni bila všeč. Je ena bolj branih v zgodovini mojega bloga, v njo sem vložila ogromno truda in mislim, da sledi še kar nekaj podobnih prispevkov. Še naprej bom pisala o temah, ki so mi všeč na način, ki mi ustreza. Bloganje je moj hobij, ki me osrečuje in v katerem sem vse uspešnejša, zato bom v tem duhu seveda tudi nadaljevala.
Hvala za tvoj konstruktiven komentar! Pozdravček, Eva

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...