Navbar sticky

sreda, 28. oktober 2015

Blazno resno o... BLOGIH !

Prva blogerska konferenca je bila čudovita. Spoznala sem veliko prijetnih deklet, s katerimi si delimo podobne strasti, poleg tega je Nika iz Beautyfullblog (klik) zadevo vrhunsko izpeljala. Konferenci sem se pridružila zaradi novih znanj in poznanstev in nisem pričakovala, da bomo blogerke sploh karkoli prejele, kaj šele sponzorske izdelke v skupni vrednosti približno 500€. Potem pa se je nad nami vsul plaz povpraševanj po kontaktih sponzorjev in seveda novo nastalih blogov, zato sem se odločila, da spregovorim o mojih opažanjih in pomislekih na naši blogerski sceni.


Žalosti me, da v današnjem času blogi izgubljajo svoj prvoten namen in vrednost. Torej - deljenje veselja do kozmetike in pristno ocenjevanje izdelkov. Čeprav aktivno blogam (šele) slabo leto, pa blogerski svet redno spremljam kakšnih 5 let, ko je vse skupaj izgledalo precej drugače. Sodelovanja podjetij z blogi ni bilo oz. vsaj ne v tolikšni meri in punce so tako pisale o izdelkih, za katere so najprej same pretehtale če jih res potrebujejo in jih nato kupile, tudi ocene so bile (IMHO) veliko kvalitetnejše. Vrednost tistih ocen je bila zame veliko bolj kredibilna kot sedaj, ko blogerke prejemajo pakete tedensko, da ne rečem kar dnevno. V tretji osebi pišem zato, ker se sama ne štejem zraven. Nisem »a priori« proti testiranju, ampak sama vseeno večji poudarek dajem izdelkom, ki jih sama izberem in kupim, zato bodo na mojem blogu slednji imeli prednost. Sicer pa mislim, da znamkam itak nisem na vrhu seznama kontaktov, saj je moje ocenjevanje izdelkov pač malo drugačno od njihovih pričakovanj, ki se jim niti slučajno ne mislim podrediti. Veste, tole testiranje prejetih izdelkov je nekako dvorezen meč. Cilj podjetij je jasen - čim boljše in ceneje promovirati in reklamirati izdelke na tržišču in jih prodati čim večji množici, torej vam. Tebi ja. In blogerke smo v tem primeru »lahka« tarča. Mislim, da ne obstaja lažja in cenejša reklama kot razposlati nekaj izdelkov, ki jih bodo oz. bomo (večinoma) "zaradi silnega navdušenja nad sponzorskimi darili" pozitivno ocenili in bodo na ta način dosegli kupce. Cene klasičnega oglaševanja in podarjenega izdelka se pač ne da primerjati.
Zgrožena sem bila, ko me je neko podjetje povabilo k sodelovanju in v isti sapi pred mano že postavilo pogoje, ki jih moram izpolnit. Naj jih naštejem samo nekaj: Izdelka (v mojem primeru BB kremo in čistilni gel) bi morala preizkusiti in v roku 2 tednov (!!!) podati oceno. Vendar ne bralkam, ampak najprej njim v branje in »lektoriranje«, da preverijo kako je izdelek predstavljen in v skladu s filozofijo podjetja (what?!) pred objavo naredijo morebitne popravke. Zraven so mi že mahali s pogodbo, ki jo izpolnjeno pošljem do /// na ///.Seveda sem »prijazno« ponudbo zavrnila jim »prijazno« napisala še nekaj vrstic. Preseneča pa me, da je nekaj blogerk ponudbo očitno vseeno sprejelo, glede na to da sem čez točno dva tedna brala ocene o dotični kremi in gelu. Menim, da pri vsem skupaj manjka zdrava mera kritičnosti in zavedanja, da podjetja takole pač ne morejo manipulirati z nami. Toliko samospoštovanja pa menda ja imamo, da se ne bomo »prodale« za nekaj podarjenih izdelkov in bodo oni diktirali vsebino naših blogov ali kaj?! Sicer sem sedaj opisala res izstopajoč primer, ki mislim (upam!!!) da ne izraža splošnega stanja. Niso vse objave blogerk z izdelki sponzorske narave »plačana« reklama in res ne želim pljuvati po blogerskih kolegicah in vseh metati v isti koš.

Kot sem že omenila, sem pri svojih objavah nepristranska. Če me bo en izdelek navdušil drug pa razočaral, bom to napisala tako kot je, brez »zavijanja v celofan«. Mislim, da to dolgujem mojih bralkam, saj je že tako povsod toliko reklamnega oglaševanja, trženja in mislim, da ga na blogih res ne potrebujemo. In kaj mislim z »zavijanjem v celofan« - na zelo pretkan način lahko tudi oceno (meni) »zanič« izdelka pozitivno napišem. Z lahkoto! Poglejmo na primeru: Za kremo, ki je alkoholna bomba in mi totalno razdraži in izsuši kožo ter jo bom v tem primeru verjetno uporabila prvič in zadnjič, vseeno pa se »ne želim zameriti podjetju«, ki mi jo je poslalo in bi si tudi v prihodnosti želela, da mi pošlje kakšen izdelek, lahko preprosto napišem:  "Krema je bila zame nekoliko premalo vlažilna, vseeno pa je lepo mazljiva in ima prijeten vonj ter lepo embalažo. Jaz jo bom uporabila v toplejših mesecih, priporočam pa jo puncam z mastno kožo." Zlagala se nisem, vendar ali je taka ocena realna? Po mojem mnenju, NI. Ocene so pač vedno subjektivne in če meni nekaj ne paše, mi pač ne paše. Ne čutim potrebe, da bi se namesto na dejstvo, da meni ne ustreza in zakaj mi ne ustreza, osredotočala na to, komu bo potencialno ustrezala. Tudi pri izdelku, ki mi je odličen, ne iščem komu mogoče ne bo všeč, ampak pišem glede na svoje izkušnje. Nič osebnega, ampak vseeno priznam, da to pogrešam pri nekaterih blogerkah, pri katerih opažam »celofanjenje«.  
Saj vem, saj vem, spet bo objava nekaterim moteča in bom prejela kup opazk in sporočil, ampak glejte, ne morem pomagat. Da sem tudi vam in podjetjem povedala stvari, o katerih »se ne govori« je bilo neizogibno.

Eva

21 komentarjev :

maja90 pravi ...

Sama ne pišem blog, ampak jih redno spremljam in večkrat sem se vprašala, ko so se kje zahvaljevale za brezplačne testerje ali so potem tudi ocene izdelka kredibilne in pristne, glede na to, da je izdelek bil podarjen. Pozdravljam tvojo objavo in mislim, da nihče nebi smel biti jezen. Prav je da se o takih podjetjih in manipulacijah govori, se jih izpostavi in jim upre. Bravo

UniqaPoly pravi ...

Sem prepričana da boš s to objavo sprožila plaz komentarjev, sploh kolegic blogerk, ki bodo pridno prikimavale tvojim besedam hkrati pa sprejemale točno takšne pogoje in vseeno delovale na način, ki spodbija njihovo kredibilnost. Zato se načeloma strinjam, da se takšna razmišljanja objavijo, hkrati pa se mi zdi škoda časa, ker vidim, da se nič ne spremeni - o tem smo se že milijonkrat pogovarjale v naši skupini na FB pa vidim potem pri teh istih blogerkah točno to čemur tako glasno prikimavajo. Zato sem se odločila, da bom sama pričela vse to enostavno ignorirat (začenši s tem zadnjim komentarjem, bom res poskušala se ne več zapletat v to temo, ki ne obrodi sadov) in bom pisala blog samo še zase. Tudi sama sem dobila po konferenci nekaj primerkov povpraševanja po ceniku mojih storitev pa koliko bi bila objava pa kakšni so pogoji za nagradne igre in tako naprej in sem se malce pogovarjala z blogerkami, ki jim zaupam in vem da sprejemajo tudi plačane objave pa še malo z fantom in sem se odločila, da sama ne bom sprejemala plačanih objav, vsiljenih vsebin, pogojev sodelovanja (tip kot si ga omenila zgoraj - testiraj v dveh tednih etc), ker mi je enostavno lažje, manj stresno, lažje mi je biti to kar sem in pisati moj blog tako kot meni paše in ko meni paše (tudi če je to testni pr izdelek, ga pač potestiram ko imam čas). :) Pa sorry za dolg komentar :)

Katja - Viva la vida blog pravi ...

Joj, tudi jaz imam osnutke takšnih objav že nekaj časa pripravljene,...

Se pa z večino strinjam. Punce imajo čisto napačne razloge zakaj začnejo blogati in kopiranje drugih blogov, idej... Ahhh... rabimo svežino! :)

Anonimni pravi ...

vse lepo in prav, ampak saj si tudi ti že pisal pozitivne ocene izdelkov ki so bili poslani (spomnim se ličila.si...)

Eva* pravi ...

Seveda sem in še bom, v kolikor bom z izdelkom zadovoljna. Pa saj s pozitivnimi ocenami ni nič narobe. Saj nam firme ne pošiljajo samo "slabih"izdelkov, ki bi jih bilo vsepovprek potrebno skritizitat, večina podjetij nima "norih" pogojev in pogodb, ampak so korektni, nam ponudijo izdelek po lastni izbiri, ki bi nam ustrezal itd... Ni pa vedno tako in na to sem želela opozoriti.

Eva* pravi ...

Kar napiši ;)

Eva* pravi ...

Hvala Maja.

Taya pravi ...

Ne bom veliko razglabljala o tej temi, ker se da marsikaj povedati in tudi sama pripravljam nekaj na to temo, bi ti pa rada povedala, da te zaradi takih iskrenih mnenj spostujem in z veseljem berem. :)

Eva* pravi ...

Točno to, v končni fazi se itak mi odločimo kaj bomo sprejele in kaj ne. In se strinjam s tabo - testiranje je v takem primeru lahko zelo stresno in tudi jaz se s podjetji s tako filozofijo ničesar ne grem.

Eva* pravi ...

Hvala Tatjana, tvoje mnenje mi pa veliko pomeni <3 Si ena izmed mojih najljubših blogerk in si me s svojimi izčrpnimi in kredibilnimi ocenami že veliko krat prepričala v nakup.

SUGARLOVE BLOG pravi ...

Krasno si zapisala in dala iz sebe svoje mišljenje. Sama sem vesela, da nekaj tistih, ki je sodelovalo z mano od mene ni zahtevalo, da moram v 2. tednih karkoli stestirati in jim pošiljati v kakšen predogled. Sicer pa najlepše je, ko stvari kupuješ sam in ne čutiš nobenih pritiskov. Sem pa opazila, da če sem npr. napisala kako kritično stvar o izdelku, npr, da sestavinsko ni prijazen, draži itd. se še zahvalijo ne in te tudi ne opazijo več:). jaz sem zvesta svojim ocenam in tistemu kar z izdelkom doživim in občutim, pa če tudi je na koncu všeč samo meni.:)

Jessie Fairytale pravi ...

Vsa čast za napisano. :)
Sama ponavadi napišem (na srečo redko kaj dobim od firm), da če meni izdelek ni ustrezal, ni nujno, da drugim tudi ne bo, ker smo si različni. Kar pa mislim, da ni nič narobe. Je pa dosti lažje pisati objavo, ko sam kupiš izdelek, kot če ti ga podarijo, ker vsekakor ti ni vseeno, vsaj meni ni. Ampak če ne ustreza, pač ne ustreza, kaj čmo. :)

Eva* pravi ...

In tako je prav ;)

Eva* pravi ...

Hvala Jasna;) Se strinjam, nič ni narobe in tudi jaz napišem komu mislim d bi izdelek bolj ustrezal, vendar zgolj kot dodatek, če se mi zdi omembe vredno, vedno pa opišem tudi svojo izkušnjo z izdelkom, tako kot pač je.

Unknown pravi ...

Bolj kot na naši strani je na podlih podjetjih ki mislijo, da me z enim izdelkom kupijo. Okoli takšnih narediš pač ovinek in si misliš kako neumno je, da so na to sploh pomislili.
Glede BB kreme me res firbec. Ker se je tudi meni zgodilo, da so mi nekaj ponujali, sem pomislila "halo, ne no" in že v naslednjih tednih brala objave punc naokoli. Da ne omenim, da bi dobila celo nagrado za uspešnost....in to je ? Smo pač zastonj ali najbolj poceni reklama.

Eva* pravi ...

Jst pa mislim da je tudi na nas, ker dokler bodo punce take pogoje sprejemale, se bo to pojavljalo in ce je interes bodo podjetja s tem nadaljevala, na zalost vse na "naredijo ovinka", bi blo pa fajn ja...

CherryColors pravi ...

O tole si pa res lepo spisala.
Se strinjam, da je sodelovanje s podjetji včasih dvorezen meč in je treba dodobra pretehtati o čemu bomo pisale. Sprva sem bila ful navdušena vsakič, ko me je kontaktiralo kakšno podjetje za recenzijo, zadnje čase pa sploh ne in je moja politika takšna, da če sama ne bi kupila, tudi preizkušala ne bi.

Blogi so zadnje čase res zastonj reklame, in je na nas samih, da smo kritične do ponudnikov takih izdelkov - kar pa ni nujno negativno :).

Ajdas blog pravi ...

Se strinjam z večino napisanega in me veseli, da vedno več blogerk deli (najino) mnenje! Ključ pri testiranju je za moje pojme v tem, da narediš dobro raziskavo prej (tiste "alkoholne bombe" jaz sploh sprejmem v test ne) in da sam postavljaš pogoje, ki ti ustrezajo. Bo to vsekakor lahko odgnalo kakšno podjetje stran, a vseeno. Kožo imamo le eno in blogerke nismo poskusni zajčki :)

Aleksandra pravi ...

Super članek! Se popolnoma strinjam, ne morem pa verjeti, da si je podjetje dejansko upalo ti pisati takšne pogoje! Ne vem ali imam jaz tako srečo ali privlačim takšne vrste, kjer prej jaz postavljam pogoje oz. jih niti nikoli nimamo, z nobene strani. Za moje pojme pa itak bi morale vse pred testom narediti raziskavo že same in se odločiti če je izdelek sploh za nas pa se ne bat zavrnit sodelovanje - pri sebi sem opazila, da če podam dejanski razlog zakaj nočem izdelka, mi podjetje vedno ponudi alternativo primerno moji koži in če še vedno ne želim dejansko želi da (vsaj njim, na blog redkokdaj kaj takega postam ker raje širim pozitivo) jim spišem kaj vse me moti in si želi to popravit. Mislim pa da so tiste, ki sprejmejo VSE, samo zavoljo ´˝lej mene, js sm pa tko popularna, lej kaj vse imam, tolko materiala omg, ti pa tega nimaš, kaka carica sm js˝ tudi spuščajo raven bloggerk, tako da nas nekatera podjetja žel ne jemljejo več resno (pač, če ena nečesa ne bo naredila, bo pa druga, ane!?) - ne pravim to za vse, seveda se vidi, da tista, ki dajo nekaj na kvaliteto in ne kvantiteto bodo še vedno razumela situacijo me pa vseeno to kar precej zmoti...no, tukaj bi se lahko res še razpisala ampak; dovolj negative! Bomo pa zato me, ki pišemo iskreno in se dejansko prej pozanimamo, preden izdelek dobimo in ga potem še dodobra stestiramo toliko bolj izstopale in bile dolgotrajno na boljšem :)

hysteriaofdecay pravi ...

Odlično napisana objava, ne vem kako mi jo je uspelo spregledati. Je pa res ironično, da se potem take blogerke oglašajo in pritrjujejo :D jaz lahko rečem zase, da nekaterih naših blogerk ravno zradi takih stvari ne berem več.

Kvačkatella pravi ...

Sama sem dokaj nepoznana blogerka, saj sem pred časom šele začela in se podpišem pod zgoraj zapisano. Sama nimam sponzorjev (ne dobivam izdelkov) in jih tudi ne želim, saj si kot punca z atopijo ne želim testirati vsega povprek. Že tako imam dovolj težav z kožo. Zato blogam o izdelkih, ki jih sama kupim in sem 99% prepričana, da mi ne morejo (meni in moji koži) škodovati. Zato verjetno tud moj blog ni bran. Je pa res, da že več let spremljam različne bloge in navdušil me je tudi tvoj. :D super članek res.

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...