Navbar sticky

sobota, 25. julij 2015

Zakaj NE BOM kupila Afroditine marmelade? UPDATE

Objava o marmeladi je prejela ogromen odziv, ki ga res nisem pričakovala. Nekateri se z zapisom strinjajo, drugi so užaljeni in prizadeti ter mi pišejo sporočila v katerih zahtevajo naj objavo umaknem in ne delim "laži in neumnosti, ki ne držijo".

.
Mnoge izmed vas je zmotilo, da že na izdelku samem piše, da ne vsebuje UV zaščite in je potem takem moje "paničarjenje" povsem odveč, saj je vsem uporabnikom jasno, da se izdelek nanese na predhodno nanešeno kremo z UV faktorjem. Na samem izdelku to ni navedeno, piše pa, citiram:  "MARMELADA pomaga pri hitrejšem in intenzivnejšem pridobivanju privlačno zagorele polti ter ji podarja čudovit lesk. Dragocena naravna olja kožo izdatno hranijo in vlažijo. Ne zagotavlja UV-zaščite. Pred sončenjem jo v izdatnem sloju nanesite na želene predele kože. Izdelek ni primeren za otroško, občutljivo in zelo svetlo kožo. Ni za uživanje!"
Mislim da bi bilo na mestu vsaj priporočilo, da se jo nanese na predhodno nanešeno kremo s SPF, saj dvomim da sem edina, ki mi ni bilo takoj samoumevno, da se jo uporablja zgolj in samo v kombinaciji z izdelkom z zaščito. Pa še nekaj mi nikakor ne gre v račun. Zakaj bi telo res toliko bolj porjavelo, če marmelado nanesemo na prej nanešeno kremo za sončenje. Ta namreč naredi blokado UV žarčenju in porjavitev kože ne bi smela biti nič večja kot če marmelade nebi uporabili, razen če marmelada stopi ali kakorkoli odstrani zaščitni sloj, ampak potem je nevarnost za kožo spet enaka. Ali mogoče vsebuje kakšno sestavino, ki (na nevem kakšen način) vseeno poskrbi za porjavelost? Ne pozabimo, porjavelost = poškodba, ker se koža s tvorbo kožnega barvila brani pred škodljivim delovanjem UV-sevanja. Glede tega sicer nisem noben strokovnjak, vendar mi stvari ne grejo najbolj skupaj.

Objavo sem napisala, ker se marmelade držijo sami superlativi. Instagram fotke before - after, promocija zagorele kože, vali navdušenja in slik, nagradnih iger, le redka pa zraven tudi omeni, da izdelek ne vsebuje zaščite, ki je pred nanosom potrebna in je neprimerna za svetlo kožo. (Mislim, da sem tako opozorilo opazila le pri Kristini)

Stojim za vsemi izjavami, ki sem jih napisala že v prejšnjem postu. Želela sem se osredotočiti predvsem na škodljive posledice sonca in punce pozvati k razmišljanju, če je res vredno namerno loviti sončne žarke za (nekoliko večjo) porjavelost.
Veliko vas je objavo doživelo kot osebni napad na znamko, kar nikakor ne drži. Večina Afroditinih izdelkov mi je zelo všeč in jih že vrsto let uporabljam, nekaj sem jih na blogu tudi že ocenila in pohvalila,(klik, klik) nekateri so me razočarali.(klik)
Pri svojih objavah sem nepristranska. Če me bo en izdelek navdušil drug pa razočaral, bom to napisala tako kot je, brez zavijanja v celofan, saj mislim, da to dolgujem mojih bralkam. Že tako je povsod toliko reklamnega oglaševanja in mislim, da ga na blogih res ne potrebujemo. Občutek sem dobila, da kar nekaj blogerk piše neiskrene ocene izdelkov samo zato, ker so jim bili poslani ter jih bodo še vnaprej prejemale, bodo povabljene na kakšen njihov dogodek itd... Nikogar ne obsojam, vsak dela na svoj način, vseeno pa ne morem mimo tega, da so mi določene objave naravnost smešne. Malo sem zašla, vrnimo se k marmeladi.
Prejela sem tudi komentarje, da z objavo skrbim za samopromocijo saj ljudje klikajo na objavo le zaradi privlačnega naslova, v sami objavi pa nič konkretnega ne povem. No, pa bom sedaj pokomentirala tudi sestavo zloglasne marmelade, da bo za nekatere objava tokrat mogoče malo bolj smiselna.
! Petrolatum ali po domače - nafta. Evropska unija jo razvršča v rakotvorno in omejujo njeno uporabo v kozmetiki. Lahko povzroča draženje kože in alergije.
Theobroma Cacao Seed Butter, Cera Alba - kakakovo maslo in čebelji vosek, ki odlično negujeta kožo
Isopropyl Myristate - gostilec
! Paraffinum Liquidum = Mineral oil -  brezbarvno in neodišavljeno olje pridobljeno iz vazelina, pripisujejo mu kar nekaj negativnih lastnosti. Ustvari "plastični" ovoj na koži in onemogoča dihanje kože ter absorpcijo aktivnih sestavin. Zelo poceni sestavina uporabljena v (pre)mnogih izdelkih.
Sledi olivno, orehovo, sončnično, sojino olje, karitejevo maslo.
Propylparaben -konzervans
Beta carotene -antioksidant
Tocopherol- vitamin E
! Propylene Glycol -  ali "antifriz", ki ob preveliki koncentraciji draži in povzroči abnormalno delovanje jeter in ledvic
BHT - antioksidant
Ascorbyl Palmitate - stabilna oblika vitamina C
Glyceryl  Stearate - gostilec
Citric acid - uravnava Ph
! CI 12010 - rdeče barvilo, ki ne sme priti v stik s sluznico.

Sestavine označene s klicajem v kozmetiki niso zaželene in tudi v stroki obstaja ogromno polemik o njihovi uporabi. Marmelade prej sestavinsko nisem poznala in mi je že samo spodbujanje k sončenju in zagorelosti bilo dovolj sporno, da izdelka nebi kupila, po današnjem čekiranju sestavin pa mi tudi iz tega vidika ni neoporečna.

Kot že rečeno, kožo imate le eno zato pazite nanjo.

Moj zadnji blog zapis na to temo.

Eva

3 komentarji :

Unknown pravi ...

Zakaj pa bi mogli poudarjat, da se je potrebno pod marmelado ustrezno zaščitit pred sončnimi žarki??
Lepo piše " Ne zagotavlja UV-zaščite. ", če pa kljub temu ljudje ne razumejo, da se morajo zaščitit, je to pač njihov problem....ali ne znajo brat ali pa prebranega ne razumejo. :)

Anonimni pravi ...

V farmaciji in kozmetiki se propilenglikol uporablja kot vlažilec in so potrebne res velike količine da deluje kot antifriz oz. bolje rečeno nobena krema na svetu ne tehta toliko, da bi v njej lahko bil propilenglikol škodljiv.
Petrolatum pa je še en kemijski izraz za vazelin in je sestavljen iz ogljikovodikov, tako kot vse mazilne podlage pri vsaki kremi.
Ne verjet vsemu kar piše na internetu, rajše se posvetujte z ljudmi, ki so dejansko šolani in se spoznajo na sestavine, ki se uporabljajo pri takšnih kremah.
Ne zagovarjam kreme ali pa karkoli,samo popravljam razlago izrazov, kateri se mi zdijo pretirani.

Eva* pravi ...

Ne verjamem vsemu kar piše na internetu, ampak se pri izjavah naslanjam na kvalitetne vire in ne poljudne resnice, iz tega področja imam tudi kar nekaj podlage.
Seveda je petrolatum vazelin, vendar kot tak derivat nafte in ne kvalitetnih olj na rastlinski osnovi. Farmacevtski industriji je idealna izbira, ne morete pa tega posplošiti tudi na kozmetično uporabo. Naftni derivati so namreč človeški koži tuji, ustvarijo umeten ovoj na koži in ji ne prinašajo nobenih koristi (hranjenje, vlaženje) v primerjavi s prej omenjenimi olji, škodljivi pa so tudi za okolje.
Propilenglikol je škodljiv v velikih količinah, koncentracija same sestavine pa v izdelku ni navedena.Vseeno se mu raje izogibam ob poplavi vseh kvalitetnejših sestavin brez stranskih učinkov.

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...