Navbar sticky

četrtek, 23. julij 2015

Zakaj NE BOM kupila Afroditine marmelade?

Zadnjih nekaj mesecev skoraj ni osebe, ki nebi poznala ali govorila o slavni Afroditini marmeladi, ki je postala prava evforija.
Moj zapis ni provokacija, pač pa se mi zdi pomembno opozoriti, ali je res vredno namerno izpostaviti svojo eno in edino kožo brez vsakršne zaščite (ki je marmelada NE vsebuje) opeklinam, gubam, sončnim pegam in nenazadnje kožnemu raku za hitro minljiv porjaveli ten?
Sama se soncu namerno ne izpostavljam, kadar pa se to vseeno zgodi, uporabim kremo z naravnimi filtri in SPF vsaj 20.  Če bi si zelo želela porjaveli ten, bi si raje privoščila samoporjavitveno kremo ali teniranje telesa in naredila uslugo svoji koži, vendar me bleda polt resnično ne moti.

Sončni žarki so namreč energija v obliki elektromagnetnega valovanja, ki poškoduje kožo in druga tkiva. UVA sevanje povzroča rjavo pigmentacijo kože za katero je stroka ugotovila, da lahko pospeši nastanek malignega melanoma (ki je mimogrede 2. najpogostejša oblika raka v Sloveniji). Vsaka porjavelost, ki je povzročena zaradi izpostavljanja UV-sevanju, ne glede na vir, je znak poškodbe, ker se koža s tvorbo kožnega barvila brani pred škodljivim delovanjem UV-sevanja.
In zakaj bi kdo želel namerno poškodovati svojo kožo?
Nekoč je bila bleda koža eden izmed statusnih simbolov višjih slojev. Zagorelo polt so imeli kmetje, ki so morali večino dni v letu garati na soncu. Danes modne smernice narekujejo zagorelost, sama pa iskreno upam, da se ta trend čimprej obrne.
Res je, da je najboljša preventiva vsem poškodbam kože, da se  soncu ne izpostavljamo, vendar je to v praksi seveda malo manj uresničljivo. Super je, če se soncu izogibamo vsaj ko je najmočnejše -  med 12.00 in 15.00  in ob izpostavljanju  UPORABLJAMO ZAŠČITO!
Zadnji čas je veliko govora tudi o škodljivosti kemičnih UV filtrov (4-MBC, OMC, HMS, oxybenzon, OD-PABA) v kremah z zaščitnim faktorjem, prostih radikalih in prodiranju nano delcev. Ker so zadeve še slabo raziskane sem mnenja, da se je tudi tem morebitnim  tveganjem bolje izogniti in uporabiti mineralne filtre (cinkov in titanov oksid, ki sta edina naravna filtra), čeprav so take kreme navadno nekoliko dražje. Mimogrede, ste vedele da tudi nekatera naravna olja vsebujejo zaščito pred UV žarki?
Avokadovo in jojobino olje imata SPF 4, kar je sicer zanemarljivo, veliko boljše se obnese olje pšeničnih kalčkov in malinovih pečk, ki vsebujeta zaščitni faktor med 25 in 30.

Punce, po pameti!

Priporočam tudi ogled spodnjega posnetka

Update (klik)

15 komentarjev :

Unknown pravi ...

Končno pametn zapis. Dejansko se folk cvre, ne ve pa kaj je zadaj.... oz najprej manija proti sončenju, potem pa marmelada...
Js mam letos naravno kremo od None Luise, iz olj in masel in ma faktor nekje 20 :)

Taya pravi ...

Res ti hvala za ta zapis, bom delila. Prav ne razumem ten obsesije z marmelado. Vse so nore na njo, jo priporočajo, le redko katera pa zapiše, da marmelada nima zaščitnega faktorja in da je treba z njo uporabljati tudi sončno kremo z zaščitnim faktorjem.

Anna. pravi ...

Amen! Vsa ta leta ze to razlagam ljudem. In jih ne razumem zakaj si namerno poskodujejo kozo. Eno in edino naravno zascito za telo in notranje organe. Zapis bom definitivno delila se na svojem fb profilu.

Anonimni pravi ...

Na pokrovčku lepo piše, da je stvar brez UV zaščite, zato se jo logično uporablja v kombinaciji s kremo za sončenje. (:

Unknown pravi ...

Bravo! Res je da na pokrovčku piše, ampak se mi zdi da 3/4 ljudi itak ne prebere tega in navodil za uporabo. Delila na FB profilu!

Eva* pravi ...

Vse punce, ki jih poznam so jo nanesle brez kreme za sončenje, nekatere so dobile tudi opekline. Objava ni bila mišljena kot osebni napad na Afrodito, ki je tudi meni ljuba znamka, ampak zgolj v razmislek o škodljivosti sonca in možnih posledicah.Tudi pod navodili na Afroditini strani piše, citiram "marmelado pred sončenjem v izdatnem sloju nanesite na želene predele kože, ne vsebuje UV zaščite." - nikjer pa ni omenjeno da se je potrebno prej namazati s kremo za sončenje zato dvomim da je to vsem jasno, krasno da je tebi bilo :).
Če se prej zaščitite še s kremo s SPF-jem in dosežete želen učinek pa super!

Eva* pravi ...

Wau, mi moraš povedati katero :)

Eva* pravi ...

Saj to. Priznam, da nisem niti pomislila da ima marmelada učinek ob predhodno nanešeni kremi za sončenje. V tem primeru mi sploh ni sporna, če jo punce res tako uporabljajo. Žal pa sem slišala za same drugačne načine uporabe.

Eva* pravi ...

Hvala za pohvalo in se popolnoma strinjam s tabo.

Eva* pravi ...

Tudi jaz sem bila podobnega mnenja, da redko katera zraven uporabi tudi kremo z SPF-jem. Mogoče pa se motim oz.upam da bo takega načina uporabe čim manj :)

hysteriaofdecay pravi ...

Super objava <3 Tudi če dajo SPF spodaj, vsaka porjavelost je znak poškodbe, čeprav minimalne

Anonimni pravi ...

Res dober in poučen posnetek!

Anonimni pravi ...

Izdatni sloj pomeni da jo dodaš na zaščito, ki si jo do zdaj uporabljala. Sončenje je vsekakor odsvetovano ampak gibanje na soncu, seveda s primerno zaščito pa dejansko ni slaba stvar. Treba je razumeti da je človekovo telo dizajnirano za neko mero poškodb in da se boste s pravilno uporabo izdelkov za varovanje kože in pokrivali čisto dovolj zaščitili da ne boste utrpeli trajnih poškodb. Zato neka panika in strah pred soncem pač nista potrebna.

Eva pravi ...

Ti srečka ti! Jaz bi tudi imela belo polt celo leto (imam to srečo samo čez zimo) ampak, ko pride do poletja pa takoj porjavim, tudi če sem na soncu 15min, še to mimogrede. Se mi zdi da noben makeup ne izpade tako lepo na porjaveli koži kot na svetli, no moje mnenje seveda. Sicer pa se strinjam z objavo popolnoma, tale marmelada je obnorela celo Slovenijo, upam samo, da punce ne pozabijo na zaščitni faktor!!!!

xoxo

Unknown pravi ...

https://www.facebook.com/NaravnaMilaNonaLuisa/photos/pb.550861748263252.-2207520000.1437944800./1134726176543470/?type=1&theater Tole v stiku je 30 ml 9 €, zdej smo pa naredili še kremo ki je faktor nekje 20 (naravna masla in olja se seštevajo, se pa ne da točno vedet) in je odlična! Jaz sem jo ta vikend uporabljala in če ne mam zdej še eno Vichy...

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...