Navbar sticky

četrtek, 16. julij 2015

Šole ličenja? Ne hvala!

Dobila sem nekaj vprašanj o izkušnjah s profesionalnim šolanjem za make up artista in možnostih za delo v svetu ličenja, zato se bom danes posvetila tej temi in poskusila čim bolj iskreno odgovoriti na zastavljena vprašanja.
Ni skrivnost, da sem zaključila šolanjem pri Make up Designory. Odločila sem se za modul Pro 1, v obsegu 84 ur, cena skupaj s setom njihovih ličil pa znaša okoli 2.000 €. Na kratko - napaka, in za šolanje pri njih se ne bi več odločila.


Moja pričakovanja so bila mogoče res previsoka, vendar sem ob visoki ceni in opevani kvaliteti njihovih ličil in programov res pričakovala več. Nekaj podlage o postopkih ličenja sem že imela, saj je to moja strast že od zgodnjih najstniških let. Menila sem, da mi bo dodatno strokovno znanje koristilo, da se v določenih postopkih izpopolnim in si mogoče povečam možnosti tudi na kariernem področju - kljub neformalnemu šolanju namreč pridobiš certifikat za MUD make up artista.

Najprej naj povem, da MUD ličila, čopiči in pripomočki po mojem skromnem mnenju niso niti slučajno vredni svoje cene. Kremna podlaga, ki naj bi bila primerna za vse tipe kože in naj bi nudila največjo možno prekrivnost na moji koži, po nekaj urah grdo oksidira in se spremeni v lisaste packe po obrazu. Res je, da se je od vseh tečajnic to zgodilo le meni, vendar sem bila vseeno razočarana in menim, da se s kozmetiko najvišjega kakovostnega in cenovnega ranga to ne bi smelo zgoditi. Po tem dogodku si tudi pri strankah, ki sem jih ličila, nisem upala uporabljati omenjenih podlag, saj si ne predstavljam da bi nevesti ali maturantki tako uničila vesel dogodek. Razočarali so me tudi čopiči, ki jim izpadajo dlake, so grobi in enostavno niso vredni absurdnih cen - čopič za tekočo podlago 40€, za senčenje 60€, za puder v prahu 80€... Tudi maskara je za slabih 30€ enostavno porazna, šminke ena srednja žalost. Pa še ostale cene: Senčila okoli 15€ (refil), šminke dobrih 20€, umetne trepalnice 15€, puder v kamnu 30€ itd...

Ne bom rekla, da so me vsi izdelki razočarali. Super se mi obnese fiksator ličil, nekaj čopičev, barve senčil so čudovite in dobro pigmentirane. Trdim pa, da se za vsaj enkrat nižjo ceno dobijo enaki ali v določenih primerih veliko kvalitetnejši izdelki. V nekaterih šolah ličenja je dovoljeno samostojno kupiti in uporabljati ličila različnih znamk, ta način bi mi bil veliko bolj všeč, vendar tukaj te možnosti nismo imeli in smo delali izključno z MUD-ovimi ličili.


V sam tečaj nas je bilo vključenih devet, kar je bilo za moje pojme preveč, vodila pa nas je ena inštruktorica. Večinoma smo delali v parih, vadili ličenje ena na drugi. Najprej smo spoznavali kostno zgradbo in oblike obraza, nadaljevali s podlago za obraz, senčenjem in osvetljevanjem, tehnikami korekcije in zaključili s tehnikami ličenja oči in ustnic.
Zame je vse skupaj potekalo prehitro in nisem osvojila vsega v taki meri, kot bi si želela. Določene tehnike, ki smo se jih učili, so mi bile popolnoma zgrešene, čeprav se zavedam, da je to ob inštruktorjih z več 10 letnimi izkušnjami kar samozavestna izjava. Podlago za obraz smo ob poplavi različnih vrst čopičev recimo nanašali le z eno obliko, pa še to tako, ki zahteva ogromno časa za zabrisovanje in s katerim ti lep nanos vzame dobrih 15 minut, kar res ni ekonomično. (Se spomnite objave Čopiči za nanos tekoče podlage?) Po zaključenem tečaju mi je vizažistka, ki jo zelo cenim pokazala določene trike, ki se v praksi veliko bolj obnesejo, škoda pa, da tega nismo naredili že na MUD-u. Navdušena nisem bila niti nad tehnikami senčenja obraza. Delali smo namreč samo s kremnimi sencami in highlighti, ki so bili edini priloženi v setu, razen v primeru, če bi jih še dodatno kupili. Vijolične barve še vedo popolnoma ne "pokapiram", saj je po mojem mnenju in izkušnjah popolnoma neprimerna za vsakdanje ličenje in teh senc, razen za kakšne tematske ali teatralne učinke, nikakor nebi uporabila.

Učenje nanašanja umetnic trepalnic je bila stvar enega poskusa, pri očeh smo se naučili le ene tehnike nanosa - o kakšnem smokey, glamour eyes itd. ni bilo ne duha ne sluha. Tega jim sicer ne morem zameriti, saj je bil program vnaprej znan in so poglobljene in podrobne tehnike predstavljene v modulu Pro 2 oz. njihovih posebnih delavnicah. Vseeno pa se mi zdi, da sem osvojila (pre)malo novih veščin glede na pričakovanja in ceno.

Naslednji moteč element mi je predstavljal jezik. Ker smo imeli eno tečajnico iz tujine smo morali zato vsi komunicirali samo v angleščini. Ne razumite me narobe - angleščina mi seveda ni tuja, vendar je velika razlika med sproščenim gledanjem filma v angleščini in pa spoznavanjem novosti in hkratnem strokovnem izpopolnjevnju, predstavljanju seminarskih nalog ipd. Ko mi kaj ni bilo jasno, sem najprej razmišljala o tem kako naj vprašam, nisem takoj našla določenih izrazov, stvari so šle "prehitro mimo" in nisem bila edina, ki me je to zmotilo. Na ta način je po mojem mnenju kvaliteta, sproščenost in spontanost programa veliko izgubila. Jasno mi je bilo, da gre za ameriško šolo, ki je prisotna tudi na našem trgu a o poteku tečaja v angleščini me ni seznanil nihče.
Vseeno ni bilo vse črno-belo, naučila sem se veliko novih stvari in spoznala prijetne ljudi. Vem, da je moj zapis zelo subjektivno naravnan in zagotovo se izkušnje med tečajnicami razlikujejo. Mogoče bi se morala odločiti za kakšen drug modul ali drugo šolo, se prej še bolje pozanimati o določenih zadevah in bi bila potem s samo izvedbo bolj zadovoljna.

Vseeno verjamem, da tovrstne šole potrebuje malokdo. V današnjem času se na spletu najde ogromno informacij, youtube je odličen portal, ki ga lahko uporabimo tudi v izobraževalne namene, pri tem pa je ključna pridnost in vaja. Veliko svetovno znanih vizažistk je svojo kariero zgradilo na samostojnem učenju, preizkušanju in vaji. Obstaja tudi ogromno kvalitetnih knjig, ob katerih se lahko vsak izuči in napreduje, do kakšne stopnje, pa je po mojem mnenju odvisno predvsem od njega samega in ne od dragih tečajev, katerih se bo udeležil. Če pa svojo karierno pot oblikuješ na podlagi šolanj in tečajev rabiš ogromno denarja. Kot sem omenila stane pro 1 okoli 2000€, pro 2 okoli 4000€, sledijo tečaji, delavnice, ličila, ki ne trajajo večno in jih dokupuješ. Res je, da MUD  spada med dražje šole, vendar se tudi ostali ponudniki veliko ne razlikujejo.
Slovenija je zelo majhen trg, ki je z vizažisti že zelo zasičen, monopol nad reklamnimi snemanji in glavnimi dogodki, ki prinašajo uspeh in nenazadnje dobiček, že nekaj let zasedajo ene in iste osebe, ki bodo (IMHO) tam tudi ostale. Glede na to, da se je treba stalno izpopolnjevati, slediti trendom, skrbeti za promocijo, material, plačevati prispevke, se prilagajati naročnikom, itn, bodo v tem poslu pri nas uspele le osebe z ogromno volje, časa, truda in zagnanosti. Vseh teh lastnosti sama trenutno nimam in se z ličenjem ne ukvarjam več. Veliko pa je tudi nevoščljivosti in zahrbtnosti, zato me to delo niti ne mika in raje uživam v preizkušanju in ličenju sebe.

Eva

3 komentarji :

Valentina Poljak pravi ...

Škoda, da si imela takšno izkušnjo :/ Sama se na to seveda ne spoznam, ker se še zmeraj učim ''enostavnih'' tehnik ličenja, ampak sem vseeno prebrala. Glede na to, kakšen znesek si odštela, bi vsaka punca pričakovala več. Ne vem, ampak da se učiš smokey eyes in tega šele v naslednjem sklopu tečaja, mi je pa tudi čudno. Dejansko potem v prvem sklopu ne izveš nič novega :/ Po vrhu pa ... sicer ne uporabljam nobenega MUD produkta, ampak sem mislila, da je glede na ceno to top kozmetika. Čeprav včasih je res zanimivo. Jaz sem npr. enkrat v Lidlu kupila set čopičev za 6€. Vsi so ostali v enem kosu, dlake niso izpadale, prijetno so za kožo, sploh niso grobi ampak lepo mehki. Če potegnem črto ... Tudi sama bi bila na tvojem mestu zelo razočarana. V primeru, da si pa kdaj želiš kakšne ''kozmetične'' delavnice sem pa pri Mateji Pozeb Očko večkrat videla, da jih organizira. Sicer ne vem kako je s certifikatom, ali ima prav kakšno šolo ličenja, ampak večkrat sem zasledila, da jo punce hvalijo. Za Valentinovo je v Lj potekal en dogodek, je bila tudi ona tam s svojo delavnico ... Sicer je bilo časovno res zelo malo, se mi zdi, da komaj pou ure, ličile se nismo, ampak je na sebi demonstrirala in razlagala o osnovah ličenja in podobnem. Dogodek je bil brezplačen, zato se tudi ličile nismo pa še zato je vse skupaj potekalo kratek čas. No, v primeru, da pa se slučajno kdaj odločiš spet za kakšno šolo ličenja, pa upam, da na takšno izkušnjo kot si prej, ne boš več naletela.

Se opravičujem za spis :)

Eva* pravi ...

Sem precej kritične narave in vedno raje predstavim konkretna dejstva in stvari ne "zavijam v celofan", čeprav vse res ni bilo slabo. Glede na sloves in ceno pa bi moralo biti mnogo boljše. Se strinjam s tabo, tudi sama nisem pristaš "high end" izdelkov, ki bi jih hvalila le zaradi cene, veliko dragih izdelkov me je že razočaralo in poceni totalno navdušilo.
Hvala za nasvet in np za "spis" ;)

Larisa pravi ...

Ufff, 2000€ pa ni tako majhna cena, ker meni se tole bere porazno. Najbolj nesmiselno mi je to, da vas dejansko niso obvestili, da so predavanja v angleščini in da so se prilagodili eni tujki. Poznam kar nekaj ljudi, tudi mlajše generacije, ki ne vejo angleško in ne morejo niti filmov gledat brez podnapiso. Res nimam pojma kaj bi potem oni lahko začeli na takem tečaju.
Pač bi rekla, da če toliko plačaš dobiš malo več znanja in dobesedno sedijo poleg tebe in ti vodijo roko, v kolikor ti ne gre, ne pa to ... jap kar draga stvar očitno, če si želiš nekaj kakovostnega.

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...